Ako si upravo iz svoje perilice izvadila nekoliko opranih čaša ili si ih sama oprala, ali one i dalje izgledaju zamazano, zamagljeno ili "musavo", problem može biti u jednoj od ove dvije stvari:
- ili je voda koju koristiš tvrda i puna minerala koji stvaraju taj "zamagljeni" pokrov po tvojim čašama i posudama
- ili je zbog čestog pranja i korištenja površinski sloj stakla, nevidljiv golom oku, oštećen.
Ako je u pitanju prva stavka - odmah će ti biti potrebni: bijeli ocat, soda bikarbona i krpa od mikrovlakana.
Kako očistiti stakleno posuđe
Ako su u pitanju minerali iz tvrde vode sve što trebaš učiniti je natopiti svoje staklene čaše i posude bijelim octom i ostaviti i tako na pet minuta. Budući da je otopina octa kisela, doći će do rastvaranja i uklanjanja minerala. Mjesta na kojima se nalaze tvrdokorne mrlje dodatno možeš očistiti uz pomoć sode bikarbone, a zatim ih trebaš isprati i osušiti krpom od mikrovlakana kako ne bi ostavila iza sebe mucice.
Spriječi novo nastajanje mrlja
Ako ti prethodni način ne uspije, velika je vjerojatnost da je onda riječ o trajnom oštećenju, pogotovo ako govorimo o posebnoj vrsti stakla. Neke vrste stakla jednostavno nisu namijenjene za pranje u perilici i s takvim bi posuđem trebala biti oprezna i uvijek ga prati ručno.
U nekim dijelovima zemlje kombinacija meke vode i deterdženta za pranje posuđa također može dovesti do oštećenja na staklu. Ako je to slučaj i kod tebe, koristi manje količine deterdženta, a nakon ciklusa pranja staklene čaše i posude odmah ukloni iz perilice kako bi izbjegle toplinu od sušenja što može ubrzati postupak oštećenja.
Izvor: goodhousekeeping.com