Obiteljska tvrtka Riba Dražin nalazi se u Kaštel Kambelovcu, tradicionalnom ribarskom mjestu. Generacije mještana ovog malog mjesta su ribari koji jedu tvrdi kruh od sedam kora umočen u kaštelansko vino i maslinovo ulje koji prenose znanje soljenja i mariniranja ribe. Tako je i obitelj Dražin jedna od starosjedilaca ovog mjesta prenosila svoje znanje, koje gospodin Živko koristi u svom pogonu za soljenje i marinizaciju ribe na stari tradicionalan način već devetu godinu.
Ideja za proizvodnjom ribljih proizvoda nastala je u trenutku kad su se počele loviti veće količine ribe koje je trebalo sačuvati od brzog kvarenja i to soljenjem i mariniranjem po tradicionalnoj recepturi.
Čak 47 vrsta proizvoda na bazi mariniranja
Zbog veće potražnje posvetili su se preradi ribe koju nabavljaju od lokalnih ribara. Tako je porasla prodaja uspoređujući početak poslovanja i zadnje dvije godine. Asortiman proizvoda je vrlo širok i bogat, a ima čak 47 vrsta proizvoda od onih ribljih, inćuna i srdela, tunjevine, motara, maslina do sireva: Pepe tuna, paprike punjene sirom, file slanih inćuna, file slanih inćuna s tartufima, sa sirom, s kaparom… očišćene slane srdele, file slanih srdela, marinirani inćuni, file mariniranih inćuna s dalmatinskim začinima, marinirane kozice, marinirane ušate, srdele u sauri, salata od hobotnice, tunjevina (termički obrađenu), palamida, potom motar, kapare, masline zelene i crne te punjene kapulicom, bademima, sirom… sušene rajčice, suhe smokve, pašteta od inćuna, pašteta od tune, pašteta od tune s bijelim tartufima, Pepefiš namaz, namaz od maslina, dimljene dagnje, Anin crni rižot (fond crnog rižota), marmelada od kapule (kapulada), inovativan proizvod koji se može servirati kao prilog uz ribu.
Najtraženiji proizvodi su kaže: Pepefiš, paprike punjene sirom, file slanih inćuna, očišćene slane srdele, file slanih srdela, marinirani inćuni, salata od hobotnice, tunjevina (termički obrađena), Pepefiš namaz, dimljene dagnje, Anin crni rižot (fond crnog rižota), čiji je recept osmislio kuhar Duje Pisac.
Pepefiš ima i Plavi ceker Grada Zagreba
Proizvodi tvrtke Riba Dražin prisutni su u HORECA sektoru i trgovačkim lancima, a glavna izvozna tržišta su Slovenija, Austrija i Njemačka. Da bi zadovoljili sve veće interes tržišta, udvostručili su pogon, a nabavili su i novu aparaturu za sterilizaciju i dimljenje kako bi mogli dimiti dagnje i filete srdele.
Uspjeh koji ostvaruju iz godine u godinu rezultat je predanosti, kvalitete i preporuke. Tvrtka je i nositelj oznake kvalitete proizvoda Grada Zagreba pod nazivom Plavi ceker. Naime, simpatični naziv Pepefiš po kojem ga svi poznaju je redoviti gost raznih sajmova diljem Lijepe naše, gdje ljudi rado degustiraju njihove plodove mora i sve na bazi njih, a onda ih kasnije zovu i naručuju. Radi se o tradicionalnim dalmatinskim proizvodima koji će upotpuniti svaku sirnu i mesnu platu s tisućama boja svojih proizvoda. A to i čini, u brojnim restoranima diljem zemlje, koji su prepoznali da je riječ o proizvodima kojima vrijedi posvetiti pozornost.
Pepefiš je zaštićen proizvod na domaćem i međunarodnom tržištu te dobitnik niz nagrada za inovaciju i kvalitetu. Budući da ciljaju na kvalitetu, najvažnije im je da rade nešto dobro i kvalitetno te da ljudi budu zadovoljni. Onda se sav trud isplati jer je ovaj dugogodišnji ribar, koji je morao prestati ići na more, kad je krenula sve veća prerada i tržišni uspjeh, osmislio kvalitetan hrvatski proizvod koji ćete sigurno zavoljeti!
Mjere pomoći nisu tražili jer kaže puno je to papira i velika procedura, za što nemaju vremena. Cilj je nastaviti proizvoditi vrhunski kvalitetne proizvode i pružati brzu i kvalitetnu uslugu.
Proizvodi se mogu kupiti u Kaštel Kambelovcu na adresi Biskupa Frane Franića 78, kontakt broj: 092/102 8065 i 021/220 329, mail: ribadrazin5@gmail.com, zatim u Rijeci, kontakt broj: 095/9254749, mail: pepefisrijeka@gmail.com, u Istri, kontakt broj: 092/3439889, mail: pepefisistra@gmail.com ili putem webshopa s dostavom na području RH i u inozemstvu.
Fotografije: Vedrana Orlović