Špajza Mali vodič kroz tjesteninu 03. rujna 2018.

Savršenstvo prijanjanja tjestenine: Otkrivamo vam trikove!

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Znate li kako se proizvodi tjestenina i koje su neke od ključnih odlika kvalitetne tjestenine? U nastavku vam donosimo malu školu prianjanja tjestenine.

Neka digne ruku onaj tko zna što je trafila? Hmm... nitko? Skrivena u ekstruderu (opa, još jedna nepoznata riječ, zamislite veliku mrcinu od stroja koja miješa brašno i vodu, a za tjesteninu s jajima - pogodili ste, i jaja, sve to kako bi nastalo tijesto), trafila je specijalni alat koji oblikuje tjesteninu u rezance, uske, široke ili valovite, penne ili makarone, školjkice, zvjezdice, djeci omiljena slova ili bilo koji drugi od stotina do sada napravljenih/izumljenih oblika tjestenine. 

 

 | Author: Promo foto: Promo

 

Kako bi postigli da tjestenina ima što intenzivniju boju proizvođači najčešće koriste teflonske trafile jer propuštanjem kroz teflonske otvore tjestenina dobiva vrlo glatku površinu, a znamo da glatke površine sjaje (radi pravilnog odbijanja svjetlosnih zraka od ravne površine ... mali dodatak za one koji su 'voljeli' fiziku). Zašto je ovo bitno proizvođačima? Zato što potrošači sjajniju tjesteninu poistovjećuju s boljom, zdravijom tjesteninom (nešto kao sjajnija kosa = ljepša, zdravija kosa) te su je stoga spremniji kupiti. Pored toga, mnogi tjesteninu intenzivnije žute boje poistovjećuju za tjesteninu s jajima jer je i laiku poznato da jaja daju tijestu karakterističnu zlatnu boju.

Na taj način tjestenina glatke i sjajne površine dobiva dodatno na percipiranoj vrijednosti u glavama potrošača jer je naravno tjestenina s jajima osjetno skuplja od tjestenine bez jaja (primjerice, udio jaja od 20%, a to je veliki udio jaja, znači dodavanje cca 5 jaja na 1 kg brašna, koliko košta 5 jaja, koliko košta kilogram brašna, sve jasno). Stoga većina potrošača u anketama govori kako kupuje tjesteninu s jajima jer uistinu misle da kupuju tjesteninu s jajima dok u stvarnosti kupuju tjesteninu bez jaja (hmm, ovdje se krije neka edukativna poruka... e da, čitajte listu sastojaka na poleđini pakiranja). 

Ako ste ljubitelj umaka ili preljeva, onda vam glatka površina tjestenine baš i ne paše jer će vaš omiljeni umak s nje vrlo lako skliznuti tako da se nemate čemu čuditi kada vam na kraju obroka na tanjuru ostane više umaka nego što ste ga pojeli s pastom. Proizvođači premium tjestenine, kao što je Marodi, nastoje doskočiti ovome izazovu korištenjem skuplje (jer kraće traje) brončane trafile. Bronca čini površinu tjestenine grubljom, hrapavijom i na taj način pomaže boljem prianjanju umaka.

Nepravilna površina ovako napravljene tjestenine nema onako intenzivnu i sjajnu boju kao tjestenina koja se oblikuje teflonskom trafilom te je stoga oku manje privlačna, no znalci prepoznaju tjesteninu rađenu na brončanoj trafili kao onu koja pruža dodatnu kvalitetu, kao oznaku za maksimalno prianjanje umaka.

Najnoviji 'hvatač umaka' iz Marodi asortimana su Gran Fusilli u čijim će se velikim viticama naći puno mjesta za vama omiljeni umak, a kao što čičak prione za tkaninu, tako Marodi Gran Fusilli maksimalno dobro obgrle umak zbog brončane trafile pomoću koje su izrađeni. Njihova velika površina znači da se nešto duže kuhaju, no za prave se stvari valja barem malčice više strpjeti. 

 

 | Author: Marodi foto: Marodi

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.