Špajza 03. listopada 2016.

Vina Jakončič - novi kraljevi Goriških brda!

Jakončić
1/8
foto: Julio Frangen
gastro postao gastro.24sata.hr
Sa zadnjim zrakama ljetnoga sunca posjetili smo poznatu slovensku vinariju Jakončič

Vinarija obitelji Jakončič nalazi se u Kozani iznad Gorice, na području koje Slovenci zovu Goriška Brda, a Talijani Collio.

Osnovana je davne 1847. a danas ju vode Aljoša (na slici) i Mitja Jakončič s roditeljima Danicom i Igorom. Obrađuju 15 hektara vinograda, na izvrsnim položajima koji vinima daju mineralnost i posebnu notu terroira.

Jakončić | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Na nedavnoj degustaciji dočekali su nas s pjenušcima: bijelim od rebule, te roséom od crnog i bijelog pinota. Jakončići su pjenušce počeli raditi još 1995. za vlastite potrebe, a danas proizvode oko 15.000 litara.

Dobitnici su mnogih nagrada, posebno su im draga dva velika priznanja na Decanter World Wine Awards 2016: zlatnu medalju dobila je Bela Carolina 2012., a Carolina Rebula 2013. zlatnu medalju i platinum priznanje.

Uz rebulu i bijeli pinot, od bijelih sorti imaju chardonnay, malvaziju, jakot (tokaj) te sivi pinot od kojega rade narančasto vino i izvoze ga u Kinu. Od crnih, uz pinot crni, imaju merlot i cabernet sauvignon. Linija vina Carolina dobila je ime po praprabaki, osnivačici vinarije i označava višu kategoriju vina.

Jakončić | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Grožđe se nalazi u najstarijim vinogradima obitelji Jakončič gdje je rast smiren, rodnost manja, a mineralnost veća. „Carolina bela“ dozrijeva u drvu, nekoliko je mjeseci u hrastovim bačvama od 600 l, a mješavina je chardonnaya, rebule i sauvignon blanca. Bela Carolina 2012. je zlatno žute boje, na nosu s mirisom kokosa, karamele i tropskog voća. U ustima je vino suho i gusto s diskretnim aromama sazrijevanja na kvascima. Harmonično i kompleksno vino s dugim osjećajem punoće u ustima.

Više o vinima Jakončič, cijenama i kako ih nabaviti - potražite na stranici vinarije

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.