Špajza 20. studenoga 2018.

Volite palentu: Napravite sendvič ili pizzu od palente

Palenta burger
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Palenta je nekada je bila skromna hrana, a danas je neizbježni dio moderne gastronomije.

Kao prilog ili glavno jelo kukuruzna krupica ili kukuruzno brašno kuhano u vodi neizostavan je dio hrvatske tradicionalne kuhinje.
Često se poslužuje kao prilog brudetu, šalši i mesnim umacima.

 

Možda vas zanima... Najbolji recepti za slana i slatka jela od palente Špajza

 

Višak kuhane palente iskoristite za nova jela. Narežite je na kriške pa zapecite na roštilju, grill tavi ili u pećnici. Odličan je prilog uz povrće, meso, ribu i razne umake, a može se pripremiti i kao samostalno jelo. Izrežite kriške hladne palente u obliku romba pa ih zagrijte u pećnici. Na palentu stavite manje komade skute, začinite paprom, a možete ih kombinirati i sa žličicom bešamel umaka. Skuhanu palentu izlijte na dasku za rezanje te je ostavite neka se ohladi. Narežite je na kriške, uvaljajte u brašno i pržite u vrućem ulju s malo ružmarina. 

 

Palenta | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Od ostataka palente napravite party sendviče. Kriške palente izrežite na četverokute, stavite na njih kriške topljenog sira i slanine. Pecite ih nekoliko minuta na grill tavi i poslužite tople. Kuhanu palentu izlijte u kalupe raznih oblika, odvojite ih kad se stvrdne te pospite ribanim sirom i zapecite u pećnici.U većim kalupima od palente možete pripremiti pizze, tartove pa čak i slane torte

 

Možda vas zanima... Kao da je već jesen, palenta i gljive iz pećnice su dobar izbor Recepti

 

Od palente se mogu napraviti ukusni deserti. Skuhajte je u bademovu ili kravljem mlijeku koje začinite vanilijom i cimetom, a zatim je kombinirajte s breskvama, malinama ili borovnicama. Slatku palentu ukrasite tučenim vrhnjem ili komadićima tostiranih badema koji će savršeno zaokružiti ovaj neobičan desert.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.