Poznata kao pura, žganci, prpa, pulenta, bota, palenta se kuha od finijeg sitno mljevenog kukuruznog brašna ili s krupnijom kukuruznom krupicom. Postoje i instant kukuruzne krupice za koje je potrebno tek 5 minuta kuhanja.
To nekada siromašno i jednostavno jelo koje smo, bez obzira na godine, u mlađim danima ili obožavali ili izbjegavali danas se pretvorilo u pravu restoransku deliciju koju i sami rado naručujemo. Umake, juhe ili pak brudet učinit će još bogatijima, a samu palentu možete upotpuniti jednostavnim dodacima poput maslaca i maslinovog ulja. Za nešto drugačije, punije okuse, pri miješanju možete ubaciti čak i čvarke, slaninu ili začinsko bilje.
Ostatak kuhane palente iskoristite na ovaj, sasvim drugačiji i tako ukusan način. Iako palenta pripremljena na pravilan način može biti itekako ukusna te savršen dodatak najrazličitijim jelima, pripremljena na ovaj način, vjerujte, bit će posve drugačija, ali neodoljivo ukusna poslastica.
Palenta može biti izvrsna osnovna namirnica za pripremu raznovrsnih pravih gurmanskih jela. Dodajte joj svježi sir i parmezan dobit ćete energatsku bombu bogatog i aromatičnog okusa i interesantan prelaz između hrskave teksture zapečene palente i mekanog otopljenog sira.
Složenac od palente, slanine i sire idealan je prilog mesnim jelima, a možete ga pretvoriti i u genijalno glavno jelo. Ovo jelo bit će sjajan prilog raskošnom nedjeljom doručku, a ostatke možete iskoristiti za ukusno glavno jelo sljedećeg dana.
Sjajan kolač od palente poznatih domaćih okusa pripremit ćete brže nego što možete zamisliti. Dodajte mu naranče, limun, grejp i mandarine pa uživajte u sezonskim citrusnim notama. Brzo, jednostavno i neodoljivo ukusno!
Kraljica jeseni još je jedno jelo učinila garantirano boljim. Ubacite bundevu u palentu pa uživajte u nekim novim okusima.
Složenac od palente, slanine i špinata zbilja je povoljan za svaku priliku. Možete ga pripremiti za doručak, za ručak na poslu ili finu večeru. Priprema je jednostavna i gotovo cijeli postupak svodi se na kuhanje i pečenje u pećnici.
Od palente napravite ukusan desert. Bitno je kuhati je u aromatičnom mlijeku za puniji okus, a zatim je kombinirajte s breskvama, malinama ili borovnicama. Slatku palentu možete ukrasiti tučenim vrhnjem ili komadićima tostiranih badema koji će savršeno zaokružiti ovaj neobičan desert.
Dobar tek!