Špajza 12. studenoga 2018.

Najbolji recepti za slana i slatka jela od palente

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Palenta je nekada je bila skromna hrana, a danas je neizbježni dio moderne gastronomije. Iskušajte palentu pripremljenu na raznolike načine.

Poznata kao pura, žganci, prpa, pulenta, bota, palenta se kuha od finijeg sitno mljevenog kukuruznog brašna ili s krupnijom kukuruznom krupicom. Postoje i instant kukuruzne krupice za koje je potrebno tek 5 minuta kuhanja. 

To nekada siromašno i jednostavno jelo koje smo, bez obzira na godine, u mlađim danima ili obožavali ili izbjegavali danas se pretvorilo u pravu restoransku deliciju koju i sami rado naručujemo. Umake, juhe ili pak brudet učinit će još bogatijima, a samu palentu možete upotpuniti jednostavnim dodacima poput maslaca i maslinovog ulja. Za nešto drugačije, punije okuse, pri miješanju možete ubaciti čak i čvarke, slaninu ili začinsko bilje.

Slatka palenta | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Ostatak kuhane palente iskoristite na ovaj, sasvim drugačiji i tako ukusan način. Iako palenta pripremljena na pravilan način može biti itekako ukusna te savršen dodatak najrazličitijim jelima, pripremljena na ovaj način, vjerujte, bit će posve drugačija, ali neodoljivo ukusna poslastica

 

Lažni pomfrit od palente i začinskog bilja Možda vas zanima... Lažni pomfrit od palente i začinskog bilja Recepti

 

Palenta može biti izvrsna osnovna namirnica za pripremu raznovrsnih pravih gurmanskih jela. Dodajte joj svježi sir i parmezan dobit ćete energatsku bombu bogatog i aromatičnog okusa i interesantan prelaz između hrskave teksture zapečene palente i mekanog otopljenog sira.



Možda vas zanima... Aromatična zapečena palenta sa sirom Recepti

 

Složenac od palente, slanine i sire idealan je prilog mesnim jelima, a možete ga pretvoriti i u genijalno glavno jelo. Ovo jelo bit će sjajan prilog raskošnom nedjeljom doručku, a ostatke možete iskoristiti za ukusno glavno jelo sljedećeg dana. 

 

Možda vas zanima... Idealan prilog: Složenac od palente i slanine Recepti


Sjajan kolač od palente poznatih domaćih okusa pripremit ćete brže nego što možete zamisliti. Dodajte mu naranče, limun, grejp i mandarine pa uživajte u sezonskim citrusnim notama. Brzo, jednostavno i neodoljivo ukusno!



Naranče Možda vas zanima... Citrusne note u brzom kolaču od palente Recepti

 

Kraljica jeseni još je jedno jelo učinila garantirano boljim. Ubacite bundevu u palentu pa uživajte u nekim novim okusima.

 

Možda vas zanima... Nezamislivo dobra palenta s bundevom Recepti

 

Složenac od palente, slanine i špinata zbilja je povoljan za svaku priliku. Možete ga pripremiti za doručak, za ručak na poslu ili finu večeru. Priprema je jednostavna i gotovo cijeli postupak svodi se na kuhanje i pečenje u pećnici.

 

složenac od palente Možda vas zanima... Složenac od palente za doručak, ručak ili večeru None

 

Od palente napravite ukusan desert. Bitno je kuhati je u aromatičnom mlijeku za puniji okus, a zatim je kombinirajte s breskvama, malinama ili borovnicama. Slatku palentu možete ukrasiti tučenim vrhnjem ili komadićima tostiranih badema koji će savršeno zaokružiti ovaj neobičan desert.



Slatka palenta Možda vas zanima... Preokrenite kuhanje: Palenta za desert None

 

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.