15. rujna 2016.

Složenac od palente za doručak, ručak ili večeru

složenac od palente
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Pripremite slasne zalogaje od palente, slanine i špinata.

Jede se vruće, toplo i hladno, uz čašu mlijeka, salatu ili žlicu umaka. Složenac od palente, slanine i špinata zbilja je povoljan za svaku priliku. Možete ga pripremiti za doručak, za ručak na poslu ili finu večeru. Priprema je jednostavna i gotovo cijeli postupak svodi se na kuhanje i pečenje u pećnici. Palentu nije potrebno skuhati prethodno već samo nekoliko puta tijekom pečenja promiješati. Uzmite vremena i pripremite složenac koji vam može trajati čak i do tjedan dana.

Potrebno vam je:

  • 150 g slanine
  • 1 manji luk
  • 50 g špinata
  • 4 jaja
  • 2 šalice mlijeka
  • 2 šalice palente
  • 50 g ribanog sira
  • 4 šalice vode
  • Sol, papar

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i namastite kalup za pečenje.
  2. Slaninu nasjeckajte i popržite je na tavi.
  3. Kada dobije hrskave rubove, dodajte luk i pržite oko pet minuta dok ne omekša.
  4. Dodajte špinat.
  5. Kuhajte još nekoliko minuta i maknite s vatre.
  6. U zdjeli pomiješajte jaja i mlijeko pa dodajte palentu i polovicu ribanog sira.
  7. Ubacite slaninu i povrće, začinite i promiješajte.
  8. Smjesu prebacite u kalup, a netom prije nego što ćete peći dodajte četiri šalice vruće vode.
  9. Pecite nepokriveno oko sat vremena, ali već nakon 20 minuta izvadite iz pećnice i promiješajte.
  10. Ponovite postupak ako je potrebno.
  11. Pecite sve dok palenta ne poprimi boju i postane čvrsta.
  12. Izvadite iz pećnice pa pospite s ostatkom sira.

Dobar tek! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.