25. listopada 2013.

Štrudla od gljiva i kaša s vrganjima

naslov.jpg
1/3
gastro postao gastro.24sata.hr
Berislav Lacković ovoga se puta odlučio na pripremu gljiva koje su sada u sezoni na dva netipična načina.

Umjesto prokušanog rižota od gljiva, spremio je ječmenu kašu s vrganjima koju jednostavno poslužimo s pečenim vrganjima. Za drugo jelo odabrao je štrudlu od gljiva za koju kaže da je podložna različitim punjenjima. Od gljiva odabrao je bukovače uz dodatak crvenog luka, batata i začina.

Ječmena kaša s vrganjima

Za 4 osobe
Sastojci:
0.30 kg vrganji
0.20 kg ječmena kaša
2 kom mladog luka
2 režnja češnjaka
2 žličice maslinovog ulja
1 žlica maslaca
sol i papar
po želji
Priprema:

  1. Luk i češnjak usitnimo, dinstamo na malo maslinovog ulja, dodamo vrganje narezane na kockice.
  2. Zatim dodamo ječmenu kašu, polijemo juhom ili vodom i kuhamo uz neprestano miješanje te začinimo solju i paprom.
  3. U gotov rižoto od ječmene kaše dodamo 1 žlicu maslaca .
  4. Na gotovu ječmenu kašu posložimo pečeni vrganj na ploške.

Štrudla od gljiva

Sastojci:
0.30 kg bukovača
0.20 kg svježeg kravljeg sira
4 komada kora za štrudlu
2 žlice ulja
1 glavica crvenog luka
2 režnja češnjaka
1 žlica maslinovog ulja
0.10 kg batata
sol i papar
po želji

Priprema:

  1. Bukovače narežemo na sitne rezance, dodamo usitnjenog luka i češnjaka, te dinstamo na malo ulja dok ne omekša.
  2. U svježi kravlji sir dodamo dinstane bukovače koji smo ohladili, začinimo solju i paprom.
  3. Nadjev od bukovača raspodijelimo po kori od štrudle, te zarolamo, premažemo s uljem i pečemo u pećnici 20 minuta na 175 Celzijevih stupnjeva.
  4. Batate ogulimo i narežemo na kockice i kuhamo u slanoj vodi, sameljemo u multipraktiku u umak
  5. Začinimo solju i paprom i dodamo malo maslinovog ulja. Serviramo uz štrudlu.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.