343 prikaza 20. svibnja 2016.

Sve tajne obožavanih tortellina

Tortelini
Thinkstock
Punjene krpice tjestenine oduševljavaju gurmane diljem svijeta

Punjena tjestenina s dodatkom jaja oblikovana u prsten potječe iz talijanske regije Emilia Romagna posebno oko gradova Bologne i Modene. Punjenje je obično mješavina mesa ili sira iz regije – poput pršuta iz Parme, bolonjske mortadelle, mljevene svinjetine i parmezana. Tortellini oblikom nalikuju na prsten ili kako kaže legenda na ženski pupak uhvaćen pogledom kroz ključanicu u krčmi. Prema jednoj legendi vlasnica pupka koja je krčmara inspirirala na pripremu ove tjestenine bila je Lucrezia Borgia, dok postoji i teorija da se ipak radi o pupku božice Venere.

Tortellini se mogu poslužiti kao svaka druga vrsta tjestenine, u kombinaciji s umakom, međutim, u Bologni se tradicionalno poslužuju u finoj mesnoj juhi. Malo je reći kako je izrada originalnih tortellina dugotrajna. Prvo se priprema smjesa za punjenje i to kuhanjem piletine i teletine u maslacu i bijelom vinu. Ova se mješavina pasira uz dodatak pršuta ili mortadele. Na kraju se dodaje jaje, naribani sir i prstohvat muškatnog oraščića i punjenje je spremno. Domaća tjestenina razvalja se tanko i reže na kvadrate. Mala količina smjese za punjenje stavlja se u sredinu kvadrata nakon čega se kvadrat presavije u trokut čvrsto pritišćući krajeve da se zalijepe te se krajevi saviju oko prsta kako bi formirali prsten. Tortellini su obično manjih dimenzija, a napravimo li ih malo većima dobit ćemo tortellone.

S pršutom ili špinatom

Originalni tortellini pripremaju se s dodatkom poznate šunke iz Parme odnosno pršuta koja ima specifičnu aromu zahvaljujući posebnoj prehrani svinja sirutkom preostalom od proizvodnje sira Parmezana. Rezultat je visoko kvalitetno meso salamureno i sušeno na zraku no ne i dimljeno i čije zrenje traje godinu dana. S druge strane, tortellini mogu biti i nježni i suptilni što dobivamo pripremom smjese za punjenje od uspješnog kulinarskog tandema špinata i sira i to ricotte. Kombinaciju u kojoj se sudionici međusobno ne nadjačavaju u okusu, a daju kremastu, glatku i svježu tjesteninu često nadopunjenu umakom od rajčice. U nastavku pročitajte nekoliko ideja za pripremu ove talijanske delikatese:

Tortellini s boškarinom na kremi od vrganja

Zapečeni tortelini s piletinom

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.