Švedske mesne okruglice prvo se prže, a zatim kuhaju u umaku, a poslužuju se najčešće s pireom od krumpira ili uz tjesteninu. Šveđani će uz ove okruglice obavezno poslužiti i džem od brusnica ili raznog šumskog voća.Ja sam taj dio preskočila, meni osobno džem u ovoj priči nije neki bingo, ali zato sam bila široke ruke sa svježom sezonskom salatom.
Sastojci (za 30 okruglica):
400 g mljevenog mesa (pola junetine, pola svinjetine)
1 jaje
1 manja glavica luka
1 žličica nasjeckanog kopra
1 žličica nasjeckanog peršinovog lista
1 žličica sušenih mljevenih vrganja
100 g krušnih mrvica
100-120 ml mlijeka
sol, papar
ulje
maslac
1 žlica oštrog brašna
500 ml mesnog temeljca
Priprema:
- U zdjeli pomiješajte mljevenu junetinu i mljevenu svinjetinu, dodajte sitno narezani luk, jaje, peršin, kopar, krušne mrvice, mlijeko, sol i papar te sve dobro promiješajte da se sastojci sjedine.
- Od ove smjese vlažnim rukama formirajte okruglice veličine oraha.
- U tavi zagrijte ulje i maslac pa pržite okruglice do zlatnosmeđe boje.
- Izvadite okruglice na tanjur, a u tavu dodajte žlicu brašna, po potrebi još malo maslaca i vrlo kratko pržite, jer brašno treba ostati svijetlo.
- Ulijte mesni temeljac, dodajte žličicu mljevenih sušenih vrganja i brzo promiješajte te uz stalno miješanje kuhajte na laganoj vatri dok umak ne postane gust.
- U tavu s umakom dodajte mesne okruglice i kuhajte, uz povremeno miješanje, još oko 20 minuta.
- Ovo jelo možete pripremiti s više ili manje umaka, kako vam najbolje odgovara. Poslužite s pireom od krumpira i svježom miješanom salatom.