17. siječnja 2014.

Švedske mesne okruglice

mesne okruglice.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Okruglice od mljevenog mesa nalazimo u mnogim jelima, mogu biti veće, manje, pržene, pečene na roštilju, kuhane... idejama i kombinacijama nema kraja.

Švedske mesne okruglice prvo se prže, a zatim kuhaju u umaku, a poslužuju se najčešće s pireom od krumpira ili uz tjesteninu. Šveđani će uz ove okruglice obavezno poslužiti i džem od brusnica ili raznog šumskog voća.Ja sam taj dio preskočila, meni osobno džem u ovoj priči nije neki bingo, ali zato sam bila široke ruke sa svježom sezonskom salatom.

Sastojci (za 30 okruglica):
400 g mljevenog mesa (pola junetine, pola svinjetine)
1 jaje
1 manja glavica luka
1 žličica nasjeckanog kopra
1 žličica nasjeckanog peršinovog lista
1 žličica sušenih mljevenih vrganja
100 g krušnih mrvica
100-120 ml mlijeka
sol, papar
ulje
maslac

1 žlica oštrog brašna
500 ml mesnog temeljca

Priprema:

  1. U zdjeli pomiješajte mljevenu junetinu i mljevenu svinjetinu, dodajte sitno narezani luk, jaje, peršin, kopar, krušne mrvice, mlijeko, sol i papar te sve dobro promiješajte da se sastojci sjedine.
  2. Od ove smjese vlažnim rukama formirajte okruglice veličine oraha.
  3. U tavi zagrijte ulje i maslac pa pržite okruglice do zlatnosmeđe boje.
  4. Izvadite okruglice na tanjur, a u tavu dodajte žlicu brašna, po potrebi još malo maslaca i vrlo kratko pržite, jer brašno treba ostati svijetlo.
  5. Ulijte mesni temeljac, dodajte žličicu mljevenih sušenih vrganja i brzo promiješajte te uz stalno miješanje kuhajte na laganoj vatri dok umak ne postane gust.
  6. U tavu s umakom dodajte mesne okruglice i kuhajte, uz povremeno miješanje, još oko 20 minuta.
  7. Ovo jelo možete pripremiti s više ili manje umaka, kako vam najbolje odgovara. Poslužite s pireom od krumpira i svježom miješanom salatom.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.