09. lipnja 2016.

Top 5 najboljih načina za iskorištavanje bosiljka

Bosiljak u piću
Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Aromatičan mediteranski začin čija sušena verzija ima jači okus od svježe

Mirisni listovi bosiljka neizostavan su dio mediteranske kuhinje iako sama biljka potječe iz Indije. Postoji više od 60 vrsta bosiljka, a najčešći je onaj sa zelenim listovima. Listovi bosiljka imaju slatkasto aromatičan miris i pomalo su oštroga okusa. Bosiljak je bogat izvor vitamina K te u manjoj količini sadrži cijeli niz vitamina i minerala poput vitamina A, C i B6 te željeza, kalcija, mangana, magnezija i kalija.

Bosiljak ujedno sadrži i prehrambena vlakna te snažne antioksidanse flavonoide. Zahvaljujući sadržaju hlapljivih ulja poput eugenola i limonena bosiljku se pripisuju medicinska svojstva. Konkretno, laboratorijska istraživanja ukazuju na antibiotska te protuupalna svojstva bosiljka. Tradicionalno, bosiljak svoju primjenu nalazi i u olakšavanju probavnih tegoba.

Osim u vidu pesta, najpoznatija primjena bosiljka je u jelima s rajčicom. No, bosiljak je odličan izbor u svim mesnim jelima, no dobro ga je sljubiti i s povrćem osobito patlidžanom ili dodati u variva od mahunarki.

Pročitajte naših 6 prijedloga:

1. Pesto - neodoljiv s parmezanom i maslinovim uljem, a dovoljan za ukusnu tjesteninu

2. U salatama - Isjeckajte svježi bosiljak i dodajte ga vašoj salati od rajčica ili mozzarelle

3. U tjesteninama - Lagano prepečene cherry rajčice, maslinovo ulje i bosiljak tvore savršenu ljetnu tjesteninu

4. Pizza - Vaša pizza dobit će novu dimenziju s bosiljkom na vrhu.

5. Kokteli i pića - Od limunada do gin - tonica, bosiljak odlično funkcionira s pićima. Jamčimo da će vam se svidjeti.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.