Mirisni listovi bosiljka neizostavan su dio mediteranske kuhinje iako sama biljka potječe iz Indije. Postoji više od 60 vrsta bosiljka, a najčešći je onaj sa zelenim listovima. Listovi bosiljka imaju slatkasto aromatičan miris i pomalo su oštroga okusa. Bosiljak je bogat izvor vitamina K te u manjoj količini sadrži cijeli niz vitamina i minerala poput vitamina A, C i B6 te željeza, kalcija, mangana, magnezija i kalija.
Bosiljak ujedno sadrži i prehrambena vlakna te snažne antioksidanse flavonoide. Zahvaljujući sadržaju hlapljivih ulja poput eugenola i limonena bosiljku se pripisuju medicinska svojstva. Konkretno, laboratorijska istraživanja ukazuju na antibiotska te protuupalna svojstva bosiljka. Tradicionalno, bosiljak svoju primjenu nalazi i u olakšavanju probavnih tegoba.
Osim u vidu pesta, najpoznatija primjena bosiljka je u jelima s rajčicom. No, bosiljak je odličan izbor u svim mesnim jelima, no dobro ga je sljubiti i s povrćem osobito patlidžanom ili dodati u variva od mahunarki.
Pročitajte naših 6 prijedloga:
1. Pesto - neodoljiv s parmezanom i maslinovim uljem, a dovoljan za ukusnu tjesteninu
2. U salatama - Isjeckajte svježi bosiljak i dodajte ga vašoj salati od rajčica ili mozzarelle
3. U tjesteninama - Lagano prepečene cherry rajčice, maslinovo ulje i bosiljak tvore savršenu ljetnu tjesteninu
4. Pizza - Vaša pizza dobit će novu dimenziju s bosiljkom na vrhu.
5. Kokteli i pića - Od limunada do gin - tonica, bosiljak odlično funkcionira s pićima. Jamčimo da će vam se svidjeti.