18. srpnja 2014.

Turske pide i palačinke

naslov.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr

Novi broj Skuhatćute donosi vam savjete i recepte za najukusnije turske pide. Ove male lađe od tijesta mame neodoljivim nadjevima, a s mekim tijestom i mljevenim mesom, najčešće je to govedina ili janjetina, savršeno se slažu sušene rajčice, pikantne kobasice i blagi sir. Iako se tradicionalno pripremaju u krušnoj peći na posebnom kamenju, pa ih zato i zovu turskim minipizzama, jednako su dobre pripremljene i kod kuće.

Za ljubitelje riba i morskih plodova tu su slasne francuske juhe bouillabaisse. Za ove riblje juhe karakteristično je postupno dodavanje sastojaka, a kuhaju se lagano na slaboj vatri. Ono po čemu se ove juhe razlikuju od drugih ribljih juha je mješavina mediteranskih začina u temeljcu te, naravno, lokalna riba. Zato pronađite omiljenu kombinaciju svježih školjki i riba te nećete pogriješiti s ovom aromatičnom juhom.Paketići od kakaa sa sladoledom

Sastojci
Smjesa za palačinke:
80 g brašna
2 žlice kakaa u prahu
Oko 200 ml mlijeka
2 jaja
2 naranče

Nadjev:
1-2 žlice maslaca za topljenje + još 60 g
55 g smeđeg šećera
Sladoled od vanilije (ili drugi prema želji)
Naribane trake kore od naranče

Priprema
1. Pomiješajte brašno i kakao, dodajte mlijeko i jaja pa polako miješajte. Prekrijte i ostavite u hladnjaku pola sata.
2. Naribajte koru od naranče i ocijedite sok. Otopite maslac u tavi i ispecite palačinke.
3. Rastopite 60 grama maslaca, dodajte šećer, koricu i sok naranče. Neka zakuha pa smanjite temperaturu i kuhajte nekoliko minuta.
4. Napunite palačinke s malo sladoleda pa zatvorite kao paketić i omotajte trakicom od naranče. Prelijte umakom od naranče.

Želite li u receptima isprobati mnogima omiljene orašaste plodove pistacije, imajte na umu da nadahnjuju jednako slatke i slane recepte. Pistacije su neodoljive u spoju s čokoladom i marcipanom, dodaju se u cheesecake te se odlično slažu s malinama. No poželite li drukčiji umak za tjesteninu, isprobajte onaj od brokule i pistacija.

U novom broju Skuhatćute donosimo vam i maštovite recepte s tikvicama. Tanko narezane i popržene u tavi, tikvice možete poslužiti s omiljenim umakom za tjesteninu, a možete ih preliti vinskim octom i maslinovim uljem te u staklenkama sačuvati za zimu. Zbog neutralnog okusa odlično se nadopunjuju s raznim namirnicama, a najbolje ih je kombinirati s povrćem intenzivnog okusa poput rajčica, patlidžana, luka, paprika i gljiva te začinima kao što su curry, peršin i kopar.

Ne zaboravite poslati omiljene recepte i fotografije jer najbolje nagrađujemo! Skuhatćute potražite na kioscima uz 24sata svake subote po cijeni od 1,99 kuna.Skuhatćute

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.