Kreiranje tanjura ili pladnja sa sirevima je vrlo jednostavno, a uz par trikova možete zaraditi brojne komplimente prijatelja i obitelji:
Prvi korak u kreiranju pladnja sa sirevima je odabir sireva koje ćete poslužiti. Vrste sireva su okosnica cijele priče pa uložite truda u odabir. Cilj je ponuditi široki izbor tekstura i aroma imajući na umu preferencije gostiju. Najlakši način da se udovolji svima je ponuditi po barem jednu vrstu sira iz svake od 4 osnovne kategorije: mekani, tvrdi, sir s plemenitim plijesnima i zreli sir. Količina sira koju ćete servirati ovisi o broju gostiju, a najbolje se općenito rukovoditi pravilom: 20 -30 grama svake vrste sira po gostu (do maksimalno 100-120 g sira po osobi).Sireve slažite u smjeru kazaljke na satu od najblažih do onih najjačih aroma (to su u pravilu sirevi s plavom plijesni). Sireve s jakim mirisom možete servirati i na posebnom tanjuru ili pladnju kako njihove arome ne bi prevladale nad ostalim.
Kada ste posložili sireve, „praznine“ između njih možete puniti dodacima koji nipošto ne smiju dodirivati sireve. Namirnice koje birate za posluživanje su gotovo jednako bitne kao i odabir samih sireva jer pogrešna kombinacija može posve promijeniti aromu sira. U pravilu, nećete pogriješiti, ukoliko uz sireve servirate tostirane orašaste plodove, kruške ili jabuke narezane na kriške, bobice grožđa, sušeno voće, masline. Sušene rajčice ili povrće marinirano u balzamičnom octu i pripremljeno na grillu također se može odlično sljubiti sa raznim sirevima osobito primjerice s vrstom brie ili camembert. U posebnoj košari ili posudi svakako servirajte kriške baguetta ili krekere bez aroma. Krekeri i kruh s aromama češnjaka ili začinskog bilja mogu posve prevladati okuse sireva. Iznimka su pekarski proizvodi s maslinama, sušenim voćem ili orasima koji se odlično slažu uz sireve.
Uvijek je dobra ideja označiti svaku vrstu sira kako bi se gosti bolje snašli te ukoliko sirevi nisu narezani poslužiti pojedine noževe uz svaku vrstu sira. Ovo je iznimno bitno jer će upotreba samo jednog noža ili njihovo miješanje izmijeniti arome sireva. I za kraj, prije posluživanja sireve držite jedan sat na sobnoj temperaturi. Hladnoća im umanjuje aromu i mijenja konzistenciju što se može negativno odraziti na cjelokupan doživljaj.