26593 prikaza 01. prosinca 2015.

Uradi sam: Domaći tradicionalni arancini

Arancini
Napravite poslasticu kojoj se inače divimo u trgovinama delikatesama i koje često krase božićnu trpezu.

Riječ je, naravno, o arancinima odnosno ušećerenim i aromatiziranim korama naranče karakterističnim za mediteransko podneblje. Arancini se, u stvari, vrlo jednostavno pripremaju ali pritom je nužno da imate domaće naranče koje nisu prskane. Za početak, narežite koru naranče na dugačke trakice željene debljine (ne deblje od 5 mm). Kako biste umanjili gorčinu kore naranče, trakice stavite u hladnu vodu, pustite da provriju i kuhajte oko 5 minuta. Postupak ponovite još dva puta, svaku put u novoj hladnoj vodi. Korice ocijedite i ohladite.U novoj posudi pomiješajte vodu i šećer (otprilike 500 g šećera na 500 g trakica narančine kore) i po želji dodajte 1 dcl vina i mahunu vanilije te kuhajte na srednje jakoj vatri dok se šećer ne rastopi i ne dobijete sirup. Dodajte trakice narančine kore tako da su najvećim dijelom prekrivene sirupom, smanjite vatru i pustite da se lagano kuha pola sata.

Bitno je ne ostaviti ih predugo na vatri jer će inače arancini biti pretvrdi. Ostavite koru u sirupu da se ohladi i zatim ih izvadite, ocijedite i posložite na masni papir za pečenje, svaku trakicu posebno. Pustite ih preko noći da se lagano prosuše, a sutradan ih obilno pospite šećerom i ostavite još malo da se suše. Arancine možete čuvati u staklenkama ili kutijama obloženim pergament papirom, a osim što im možete grickati samostalno odlično pristaju u biskvite i čokoladne slastice. Ljubitelji limuna, isto mogu napraviti s korama limuna kako bi dobili limuncini, a sličnu poslasticu moguće je dobiti i od kore grejpa. Ukoliko niste raspoloženi za pravljenje arancina, koru naranče ipak možete iskoristiti u korisnu svrhu umjesto da ih bacite.

Ona, naime sadrži sastojak limonene koji odbija insekte. Stoga stavite koru naranče (ili limuna) na mjesta gdje se skupljaju mušice i riješite problem „nepoželjnih gostiju“. Ili jednostavno stavite koru naranče na radijatore i peći dok traje sezona grijanja kako biste osvježili prostor.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.