16. lipnja 2016.

Uzgojite domaću salatu na vlastitom balkonu

Salata na balkonu
Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Što ćete uzgajati na balkonu ovisi o tome koliko imate mjesta za lonce i koliko slobodnih zidnih površina, odnosno balkonske ograde uz koju se povrće može penjati

Uzgajati na balkonu možete gotovo sve, od mahuna i graha, do cikle, mrkve, luka vlasca i zelenih salata. Gradske vrućine mogu imati prednost za uzgoj salata na balkonu, a ograda kao zaštita od vjetra i mraza može osigurati uzgoj na bilo kojem balkonu ili terasi. Minijaturne salate, koje se često nazivaju i mikrosalate, sorte su predviđene za uzgoj u posudama poput začinskog bilja.

Prodaju se rezane u najlonskim vrećicama, a najpoznatija od njih je rikula, koja je uz matovilac i potočarku najčešća sorta. Potočarka je svojom svježinom i blagim okusom idealna za pripreme mnogih ljetnih jela. Tu su i miješane azijske kupusnjače koje se mogu posaditi u posudama i rezati po želji kao gorka salata. Može ih pripremati i kao ostale vrste kupusnjača, najčešće u woku. Prednost minijaturnih salata zasađenih na balkonu je što se ne beru, već se nekoliko puta u sezoni režu škarama.

Vrlo lako je uzgojiti i mladi luk, koji treba posaditi plitko, tako da šiljati kraj viri iz zemlje. Uzgoj salate na balkonu ponekad je kvalitetniji od onog u vrtovima, jer su zasađene u prikladnim posudama, lišene puževa i drugih štetnika koji se pojavljuju u vrtu. U vrućim ljetnim danima, jednostavnije je češće zalijevati biljke na balkonu i potaknuti ih na bujan rast.

Balkon na kojem uzgajate salate treba biti dovoljno dugo izložen suncu, najmanje šest sati tijekom dana. Balkon ne bi trebao gledati na sjever i biti s ulične strane. Idealan za uzgoj salata je spoj dvorišnog balkona koji gleda na jug, a može biti i zapadni ili istočni balkon. Posude u kojima ćete ih uzgajati moraju biti dublje, što će omogućiti razvoj korijena, rast i plodnost biljaka. Od povrća za balkonski uzgoj možete posaditi i salatni krastavac, papriku i rajčicu. Dospijevaju kroz cijelo ljeto do rane jeseni obiljem plodova, a birajte rane sorte manjih plodova koje brže dospijevaju.

Redovito branje potaknuti će rast novih plodova. Od rajčica odaberite cherry rajčicu, sortu imena 'minibel' i rani jabučar sitnijih plodova koji brže zriju. Posadite ih u dubljoj posudi i poduprite visokim drvenim štapom, a kako raste privežite ga trakicama tkanine ili špagom. Za rajčice su najbolje posude od plastike ili stakloplastike, jer zemljani lonci brzo popiju vodu koja je namijenjena rajčici. Od paprika uz baburu posadite i čili papričicu, a za njih će biti dovoljna manja posuda od onoga za rajčicu. Luk, kao i začinsko bilje trebaju manje tegle. Salatni krastavac držite u loncu uz zid na kojem postavite mrežicu ili drvene ljestve, na koje se može penjati vriježama. Kod uzgoja povrtnica na balkonu složite bilje po veličini, tako da manje ne smetaju većima i obratno. One biljke kojima treba više sunca, neka budu na mjestu gdje će imati najbolji položaj, a one koje više vole malo zasjenjeno mjesto, stavite iza njih.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.