31. svibnja 2016.

Vatreni wasabi - japanski odgovor na hren

wasabi
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Tradicionalni i vrlo cijenjeni japanski začin wasabi najčešće se jede uz sushi, no koristi se i u drugim japanskim jelima kao prilog ili dio jela.

Blijedozeleni korijenima okus sličan hrenu, a najčešće se upotrbljava nariban ili se od njega pravi pasta. Naribani izdanak je vatreno ljutog okusa, koji u ustima brzo nestaje. Niste li sigurni s čime ga upotrijebiti, stavite ga u sendviče umjesto senfa. Također, želite li majonezi ili umacima dodati malo "žara", umiješajte u njih wasabi. Poslužite ga i kao umak na plati s krekerima, sirom te kobasicama i salamama za predjelo.

Može se kombinirati i s povrćem, npr., pomiješajte ga s maslacem i otopite te poslužite s maldim krumpirom ili pireom. A pomiješate li osušene listove s uljem bez arome, dobit ćete preljev za salate. Nasjeckane listove wasabija možete dodati u razne umake. 

Wasabi pristaje uz sva mesna i riblja jela, topla ili hladna, pečena, kuhana ili s roštilja. Primjerice, pomiješajte ga s omijenim začinima i biljem pa time prelijte ili namažite omijenu ribu nakon pečenja. Isprobajte ga i u slatkim kombinacijama tako što ćete ga dodati sladoledu, osobito domaćem i poslušiti kao sorbet.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.