08. srpnja 2016.

Višak bosiljka pretvorite u divne umake i koktele

bosiljak
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Donosimo odlične savjete kako sačuvati listove bosiljka na najbolji mogući način.

Bosiljak je biljka koju nije teško održavati. Možete je držati na balkonu, u vrtu ili kuhinji. Voli svjetlost i brzo raste, a ako ga ne koristite svakodnevno, njegove listove možete spremiti na nekoliko raznih načina.

Smrznite bosiljak u kalupima za led. Nasjeckajte bosiljak, prelijte ga vodom ili maslinovim uljem, ulijte u kalup za led i koristite po potrebi. Takav smrznuti bosiljak može se ubacivati u juhe i umake po potrebi. Na isti način možete pripremiti i pesto pa ga smrznuti. Uz dobro kuhanu tjesteninu stvorit će brz i ukusan ručak.

Napravite votku s okusom bosiljka. Votka i bosiljak odlično se slažu, a za pripremu ovog napitka neće čak biti potrebno uložiti poseban trud. Šaku bosiljka pomiješajte s dvije čaše votke, ulijte u staklenku i dobro zatvorite. Ostavite na tamnom mjestu dva do tri dana i vaša votka je gotova. Koristite je za koktele ili samu, bit će ukusna u svakom slučaju.

Ulje od bosiljka odličan je način da iskoristite višak bosiljka, a bit će divan dodatak svakom jelu. Njime možete prelijati salate, tjestenine, pa čak i sladoled.

Ipak, najjednostavniji način da iskoristite višak jest sušenje. Posušite ga u pećnici ili na nekom drugom suhom mjestu, a zatim od njega radite začinske mješavine, začinske soli ili jednostavno – nafinija jela. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.