05. listopada 2016.

Za prste polizati: Kremasti složenac od krumpira i sira

Složenac
Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Dvije najdraže namirnice spojene u jedan kremasti složenac. Može li bolje?

Jednostavan složenac od krumpira u kombinaciji s kremastim bešamel umakom brzo se priprema, a još brže nestaje. Začinite ga svježim peršinom i dodajte začina po vlastitom ukusu. Priprema ovog jela oduzet će vam svega petnaest minuta, a cijeli pospupak oko sat vremena. Složenac možete poslužiti samostalno ili uz kakav odrezak ili ribu. Odlično se slaže i sa svim vrstama salata.

Sastojci:

  • 2 glavice luka
  • 4 krumpira
  • 3 žlice maslaca
  • 2 žlice brašna
  • 1 ½ šalica mlijeka
  • 100 g ribanog sira
  • Svježi peršin
  • Crvena paprika
  • Sol, papar

Priprema:

  1. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva.
  2. Maslacem premažite kalup za pečenje.
  3. Krumpir i luk nasjeckajte na tanko.
  4. U zdjeli zagrijte vodu visine do pet cm, neka zavrije pa ubacite nasjeckani krumpir i žličicu soli.
  5. Kuhajte pokriveno pet minuta.
  6. Maknite pa u istoj zdjeli otopite maslac.
  7. Pirjajte nasjeckani luk, a kad omekša maknite ga s vatre.
  8. Otopite još žlicu maslaca pa dodajte brašno i pomiješajte.
  9. Začinite soli i paprom.
  10. Neka se kuha dvije minute, pa dodajte toplo mlijeko.
  11. Miješajte dok ne dobijete gusti umak.
  12. Na kraju ubacite sjeckani peršin.
  13. U umak ubacite krumpir i luk pa ih rasporedite po kalupu.
  14. Pecite oko pola sata otkriveno, a zatim pospite sirom i crvenom paprikom i pecite dok se sir ne otopi.

Dobar tek! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.