gastro postao
Jedna od omiljenih delicija tradicionalne zimnice
Kompot je desert koji nas okusom i mirisom vraća u kuhinje mama i baka. Izvrstan je za grijanje u hladnim jesenskim danima i kao zamjena za čaj. Polako i sigurno postaju zdravi kulinarski trend nakon što su dugi niz godina bili u blagom zaboravu. Sadržavaju brojne vitamine i minerale i odlična su alternativa brojnim nezdravim slatkišima.
Bez obzira na to što kuhanjem gube određeni dio vitamina, brojni se zadrže u kompotu, a s ovim sigurno nećete pogriješiti
Potrebno vam je:
- 2 kg oguljene i očišćene bundeve
- 800 g šećera
- žlica klinčića
- 1/2 korijena đumbira
- limun
- 2 žlice jabučnog octa
- 2 l vode
Priprema:
- Očišćenu bundevu narezanu na kockice prokuhajte pola minute u kipućoj vodi kojoj ste dodali ocat pa ocijedite.
- U tekućinu dodajte šećer i klinčiće te prokuhajte i tanke ploške limuna s komadima đumbira.
- Bundevu stavite u staklenke, prelijte ohlađenim šećernim sirupom i začinima.
- Zatvorite i kuhajte u loncu za sterilizaciju oko 15 minuta.