Špajza 20. siječnja 2017.

Tko se boji zime još: Jela s đumbirom

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Biljka koja se koristi diljem svijeta uvlači se i u domaće kuhanje i jelima daje neku posve novu, ljutkastu aromu koju.

Iako još uvijek ne toliko popularan, đumbir polako, ali sigurno ulazi u naše kuhinje, pomaže nam u borbi sa sezonskim bolestima, a jelima daje posebnu notu aromatičnosti. Osim što uspješno liječi prehlade u kombinaciji s medom i limunom, đumbir je i uvelike prisutan u slasnim kineskim jelima s piletinom i povrćem.

Piletina s narančom i đumbirom | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

O ljekovitim svojstvima đumbira mogli bismo napisati čitavu knjigu. Biljka je to koja ima protuupalna i antivirusna svojstva. Odličan je izvor vitamina A, C, i E, magnezija, fosfora, kalija, željeza, cinka... Učinkovit je i kod liječenja mamurluka i jutarnjih mučnina, a može ublažiti čak i glavobolju. 

U jelima se koristi svježi ili sušeni, a u trgovinama se može kupiti u prahu, kandirani, kao ulje ili kao sastavni dio finih čajeva. Također, čaj od đumbira možete pripremiti i sami prokuhavanjem korijena. Sjajno će izliječiti svaku naznaku, u ovo doba učestalih, prehlada. Priprema je jednostavna. Zagrijte vodu, pustite da zavrije pa joj dodajte nasjeckani korijen đumbira. Kuhajte još pet minuta, procijedite i čaj je spreman! Dodati mu možete još i med ili limun. 

maštovita-jela-s-đumbirom.jpg | Author:

Osim čaja, za vas smo odabrali omiljene recepte s đumbirom koji će vam ove zime sasvim sigurno odlično poslužiti. 


Juhe su sastavni dio zimskih jelovnika. Kada u jednu posve običnu juhu dodate i malo korijena đumbira, ona ima potencijal postati najljepša okrjepa koju možete zamisliti.

Sve što nam treba: Krem juha od leće i povrća

Zimska krem juha od pečene mrkve i đumbira

Nisu nam strani niti različiti miksevi voća i povrća u bogatim napicima. Pripremite zdravi smoothie s đumbirom i na sjajan način započnite ili završite dan.

Budi iz sna: Smoothie od jogurta i limuna

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Želite li pak uživati u nekim slađim i možda ne toliko zdravim, ali neodoljivo ukusnim aromama, vruća čokolada s tajnim sastojkom prava je stvar za vas.

Vruća čokolada s tajnim sastojkom

Losos za ručak uvijek je odlična ideja, a dodate li mu samo žličicu đumbira postat će još slasniji.

Aromatični losos s đumbirom i narančom

Osim lososa, đumbir će na pravi način začiniti i piletinu. Pripremite aromatičnu i super brzu piletinu s nešto drugačijim začinima pa navalite na divan i posve drugačiji ručak.

Superbrza piletina s narančom iz jednog lonca

Desertima odolijevamo najteže bez obzira koje je doba godine. Nije bitno jeste li se zaželjeli sočnog kolača, muffina ili kakve kremaste slastice koje će vas očarati - mi imamo rješenje. 

Grije i sladi: Kolač od đumbira, jabuka i oraha

Jabuke, batat i đumbir u najslađim muffinima...

Popravlja dan: Puding od riže, naranče i đumbira

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.