14. prosinca 2015.

10 razloga zašto mrzim advent u Zagrebu

Advent
foto: Goran Jakuš
gastro postao gastro.24sata.hr
Vrijeme je darivanja, kako drugih, tako i sebe, a ima li išta ljepše nego se nagraditi guštanjem s dragim ljudima uz toplo jelo i pilo po najljepšem gradu svijeta?

1. Zato jer nije češće – sve se mora skoncentrirati baš u tih mjesec dana kad je hladno, i istrošio sam se na poklone, i plaća mi je nestala drugi dan na trećem štandu, a ima ih još 128! Trebalo bi trajati barem tri mjeseca, ili triput po jedan!

2. Zato jer je hladno – nema ništa slađe nego tumarati s još milijardu sretnih i pripitih ljudi koji uživaju u lampicama i nježnoj glazbi, ali zar ne možemo imati rezervni advent (be-dvent?) negdje u lipnju? Pa da se fino stuštimo na kuhano vince u bermudama i sunčanim naočalama? Dajte nam blagdane u ljeto!

3. Zato jer je skupo – nedavno je sjajni Ivan Šarić napisao na Facebooku – da li da otplatim ratu kredita, ili kupim fritule. Fritule su divna stvar, šećer, mast i ljubav, ali spustite cijene na deset kuna, jer ste zločesti!!!

4. Zato jer je Zeleni val kao Ho Chi Minh nakon prolaza lokalnog kluba u Ligu prvaka ili gdje god idu vijetnamski prvaci - ali dobro, tko se jednom opeče vikendom iza 17 sati, parkirat će na kilometar od centra. A i lijepo je hodati u masi, nekako te ponese...

5. Zato jer ima previše alkohola – i ne stignete sve probati! Klasični trgovački stav „Idem skuhati loše vino, staviti puno šećera i kineskih radioaktivnih klinčića“ ove godine uopće nije in, pa na štandovima poput Krauthakera, Šmekeraja, Traveler's bara, Maximiliana, Bistroa 75, Stare Preše, pa čak i Ikee – možete naći prava mala čuda!

kuhano-vino | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

6. Kolesterol – ajde vi probajte od klizanja promrzlom djetetu reći ne kad od vas onim ogromnim okicama traži hotdogčinu sve sa kečapima i majonezama! Ha, ne možete? Ni mi! I kako odabrati među 8 vrsta kobasa, kakoooo!?

7. Radno vrijeme – kad već jednom dođemo s posla, zabijemo laktove na svoj šank i prepustimo se kobasama i vinčeku, pa nemojte nam onda stišavati glazbu u 21.00 i lagano nas tjerati. Osjećamo se kao razuzdani Englezi u Dalmaciji nakon ponoći – kad je bal, nek je bal!

8. Uspinjača – zašto je ove godine Tomićeva ulica krnja i nedorečena? A taman smo navikli da je totalni hit adventa? Učinite nešto, vratite onu ljepotu!

9. Slaba širina izbora – gdje su poderane gaće, gdje pečeni krumpiri? Dobro, doista je ovaj advent najbolji do sada, i stvarno ima izvrsnih inovacija, od štanda Gastronomada u Gajevoj s kolačem od rogača, ficleka bunceka sa zeljem u Maximillianu, germknedli u Kurelčevoj, pulled porka u Petrićevoj, gulaša u pecivu na Zrinjevcu, ribanog hrena po svemu u Staroj Preši... Ali mi bi još!!!

10. Zato jer nemamo tri želuca, četiri jetre i pet klonova – pa da smo tamo svaki dan, nego samo svaki drugi. Koliko god mi mogli jamrati protiv njega - divan je ovaj naš Advent u Zagrebu, slažete li se s nama? 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Bartolomeo 17:41 15. Prosinac 2015.

    5 klonova na jednu plaću (ili ni jednu)? jedan klon bu popil vino a ja bum se sa klinčićem zadovoljaval? :)