07. svibnja 2015.

10 savjeta za savršeno kuhanu tjesteninu

10 savjeta za savršeno kuhanu tjesteninu
foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Pripremite najukusniju tjesteninu koja će pristajati uz svaki umak.

Kuhanje tjestenine možda se čini kao lak kulinarski zadatak, no za savršeno kuhanu tjesteninu mnogo čimbenika treba uzeti u obzir. Donosimo vam savjete kako iz ove osnovne namirnice izvući ono najbolje.

1. Odaberite pravu tjesteninu

Put prema savršeno kuhanoj tjestenini započinje odabirom kvalitetnog proizvoda. Kad god ste u mogućnosti, odaberite tjesteninu načinjenu isključivo od durum pšenice. Visoki sadržaj proteina u ovoj vrsti pšenice, koju se često naziva i tvrdom pšenicom, osigurat će elastičnu tjesteninu koja se neće tako lako raskuhati. Također, razmislite o vrsti, odnosno, obliku tjestenine koji će se najbolje slagati s umakom s kojim ćete je poslužiti.

2. Uzmite veći lonac

Kako vam se tjestenina ne bi slijepila i kako bi se ravnomjerno skuhala, uvijek je kuhajte u većem loncu i većoj količini vode. Računajte da je za 500 g tjestenine potrebno 3-4 L vode.

3. U vodu ne trebate stavljati ulje

Iako mnogi vjeruju da dodatak ulja u vodu za kuhanje tjestenine sprečava njeno sljepljivanje te stvaranje pjene na površini vode, većina znalaca ovo izbjegava jer su shvatili da od dodavanja ulja nema koristi. Ako dodate ulje vjerojatno nećete načiniti štetu, no, budući da će ono nakon procjeđivanja tjestenine vjerojatno završiti u odvodu, nema potrebe da ga rasipate – pogotovo ako se radi o kvalitetnom maslinovom ulju.

4. Sol dodajte tek kad voda zakipi

Tijekom kuhanja, tjestenina bubri i nakuplja veću količinu vode koja ostaje zarobljena u njenim škrobnim zrncima, pa ukoliko ne skuhate tjesteninu u slanoj vodi, bit će je teško kasnije dosoliti. No, najbolje je da sol dodate u vodu tek nakon što je zakipjela, budući da otopine soli vriju na višim temperaturama. Drugim riječima, odgađanjem dodatka soli ubrzat ćete proces zagrijavanja vode. Na svaku litru vode dodajte otprilike 1 ½ žličicu soli, ovisno o ukusu.

5. Tjesteninu kuhajte na malo jačoj vatri

Poznato je da tjestenina tijekom kuhanja treba cijelo vrijeme "plesati". Dakle, osim što trebate paziti na količinu vode, pazite i da voda cijelo vrijeme ključa. Kada tek stavite tjesteninu u kipuću vodu, temperatura se najčešće smanji ispod razine vrenja, stoga je potrebno što prije povisiti temperaturu vode. U tome vam može pomoći pokrivanje lonca poklopcem. U trenutku kada voda opet počne ključati, maknite poklopac i dalje kuhajte otklopljeno na nešto jačoj vatri. Odmah nakon što dodate tjesteninu u vodu, promiješajte je, a povremeno je miješajte i tijekom kuhanja, uvijek pazeći da vam se nije zalijepila za dno.

6. Nemojte se oslanjati na upute s pakiranja

Iako vam potrebna duljina kuhanja koja je navedena na pakiranju, može poslužiti kao vodič, oslonite se na vlastita osjetila. Dvije do tri minute prije nego što bi, prema uputstvima, tjestenina trebala biti gotova, probajte je te sami odredite koliko se još treba kuhati. Isprobavajte tjesteninu sve dok ne dostigne razinu koju Talijani nazivaju „al dente“ i koju karakterizira kompaktna tekstura koja se "osjeća pod zubima".

7. Zadržite malo vode od kuhanja

Prije procjeđivanja tjestenine, odvojite jednu šalicu vode u kojoj se kuhala. Voda od kuhanja ima poseban okus te nešto gušću konzistenciju i često se dodaje tjestenini prilikom miješanja s umakom, pogotovo ako je umak gust. Također, tjesteninu ne trebate u potpunosti ocijediti – neka ostane malo vlažna.

8. Nemojte ispirati tjesteninu

Ispiranjem s vodom s tjestenine uklanjate ljepljivi sloj škroba koji pomaže umaku da prione uz tjesteninu, te ona postaje skliska, što je nepoželjno. Isto tako, ispiranjem se tjestenina nepotrebno hladi.

9. Tjesteninu odmah pomiješajte s umakom

Tjestenina bi se trebala pripremiti na kraju, kad je umak već gotov kako bi se odmah, dok je još vruća, pomiješala s njime. Ukoliko je ostavite da stoji, povećavate vjerojatnost sljepljivanja tjestenine, a i hladna tjestenina nikada ne uspije dovoljno upiti umak s kojim se kombinira. Talijani, tradicionalno, nikada ne prelijevaju umak preko tjestenine, nego je poslužuju već pomiješanu s umakom.

10. Jela s tjesteninom poslužite topla

Vruća tjestenina se najčešće dodaje u lonac ili tavu s umakom te se s njime još lagano prokuha oko dvije minute. Ovakva jela poslužuju se odmah, dok su još topla, jer su tada najukusnija.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.