Sočan kolač s mascarponeom i bobičastim voćem

MARIJANA ZLOMISLIĆ Kolač s mascarponeom, kupinama i ribizlom
Nemoj dopustiti da prođe sezona bobičastog voća, a da ne isprobaš ovaj recept...
Vidi originalni članak

Bit ću iskrena, ovo je jedan od boljih kolača koji sam napravila u posljednje vrijeme. Nevjerojatno je sočan i mirisan, a iznimno jednostavan za pripremu i prilagodljiv svakom ukusu (i stanju u hladnjaku/smočnici). 

Prvi put kada sam ga pripremala upotrijebila sam ribizl, a ovog sam puta dodala i kupine te neizostavne listiće badema. Ti možeš upotrijebiti bilo koje bobičasto voće koje ti je pri ruci. 

 

un mondo di sapori Brzinski kolač od ricotte, limuna i badema

 

Sam postupak pripreme je kratak i nezahtjevan, ali imaj na umu da kolač trebaš peći nešto dulje od sat vremena. Ako primijetiš da je počeo prebrzo poprimati boju s gornje strane, obloži kalup aluminijskom folijom. U slast!

Sastojci:

  • 150 g mascarpone sira
  • 240 g oštrog brašna
  • 7 g praška za pecivo
  • 2 prstohvata soli
  • 3 jaja
  • 200 g šećera
  • 110 g suncokretovog ulja
  • 1 vanilin šećer
  • 1/ 2 mahune tonke
  • Korica 1 limuna
  • Sok 1 limuna
  • Sok 1 naranče
  • 125 g svježeg bobičastog voća
  • 2 žlice listića  badema

Sastojci za preljev:

  • 1 žlica soka limuna
  • 3 žlice šećera u prahu

 

un mondo di sapori Slojevita torta od pistacija i trešanja

 

Priprema:

  1. Mascarpone pomiješaj pjenjačom s uljem, šećerom, jajima, soli, ribanom tonkom, vanilin šećerom, sokom limuna i naranče te koricom limuna. 
  2. Dodaj brašno pomiješano s praškom za pecivo pa umiješaj 100 g bobičastog voća.
  3. Prelij u duguljasti kalup za kruh obložen papirom za pečenje. Po vrhu rasporedi ostatak voća i listiće badema. 
  4. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva pa peci kolač otprilike 75 minuta, sve dok čačkalica kojom si probola sredinu ne bude imala mokre mrvice. 
  5. Ohladi pa prelij preljevom od limunova soka i šećera u prahu. 

 

Posjeti Gastro.hr