Kruh kakav se nekada jeo ponovno oživljen u Botincu

Srce zagrebačke zelene okolice skriva tradiciju koja seže daleko u hrvatsku kulinarsku povijest i njenu ljubav prema domaćem kruhu. Obitelj Jukić postavila si je kao misiju vratiti tradicionalne i zdrave navike pečenja kruha natrag u ubrzano moderno društvo koje zbog tempa života zaboravlja na kvalitetu hrane.
Vidi originalni članak

Ono što je kod nas specifično i što kod nas možete dobiti jest da je ovaj kruh koji vidite, rađen kako se nekada radio, tradicionalno, bez aditiva, bez umjetne fermentacije - rekao je vlasnik Anto Jukić.

dašak egzotike Tradicionalan gruzijski nadjeveni kruh - Khachapuri

To znači da kruh ne sadrži aditive, koji se inače koriste u komercijalnim pekarama kako bi se proces fermentacije i dizanja tijesta skratio.

Koristeći takozvanu dugu fermentaciju koja traje po par sati te hladnu umjesto tople vode u pripremi kvasa, kruh je dugotrajno mek, hrskave korice te elastične i rupičaste unutrašnjosti.

Za svako doba Mek i sočan: Kruh s limunom i makom

Ono što ih razlikuje od drugih pekara koje su se okrenule domaćem jest i krušna peć na drva, koja ima kapacitet od 25 velikih pogača ili kruhova te peče na visokoj temperaturi od 190°C.

Vlasnici kažu da se puno tajnih sastojaka i metoda krije između korica kruha, no od velike pomoći okusu je i domaće brašno jednog slavonskog mlina koje se mora ’stabilizirati’ određeno vrijeme kako bi bilo savršeno za uporabu.

Obitelj je otvorila pogon i u Splitu kako bi se diljem zemlje uživalo u posebnostima tradicije, a najavljuju i vrlo skoro otvaranje pizzerije.

Super ideja Ne bacaj stari kruh! Iskoristite ga za pripremu lažne pizze...

I ovim će pizzama dati notu rustikalnosti i domaćeg tako da će se tijesto valjati u kukuruznom brašnu za dodatnu hrskavost i aromu koja će se ljubiti s vinom i prizivati domaću atmosferu gdje god je uživali. 

Posjeti Gastro.hr