gastro postao
Sočan i mirisan, ovaj kruh je upravo ono što bismo voljeli jesti za doručak!
Ovaj kruh možete pripremiti i dan prije, ostat će vlažan, mek i sočan dulje od uobičajenog držite li ga u dobro zatvorenoj posudi.
Mak i limun u ovoj kombinaciji sjajno se slažu. A šećerna glazura pravi je pogodak u cijeloj priči. Poslužite ovaj jednostavni kruh s omiljenom marmeladom ili namazom i uživajte u mirisnom i brzom desertu u svako doba.
Sastojci:
- 2 šalice glatkog brašna
- 1 šalica + 2 žlice šećera
- 2 žlice maka
- 1 žličica praška za pecivo
- 3/4 žličice soli
- 1/4 žličice sode bikarbone
- 1 šalica jogurta
- 6 žlica rastopljenog maslaca
- 1 jaje
- naribana korica od 2 limuna
- 2 žlice soka od limuna
- za glazuru:
- 1/3 šalice šećera u prahu
- 2 žlice soka od limuna
Priprema:
- Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva
- Premazati kalup za kruh maslacem i pobrašniti ga, istresti višak brašna
- U jednoj posudi pomiješati suhe sastojke, a u drugoj mokre
- Staviti sve sastojke zajedno i miješati ih nježno kuhačom dok se ne pretvore u gustu smjesu
- Prebaciti smjesu u namazani kalup i peći u zagrijanoj pećnici oko 50 minuta - dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista
- Izvaditi pečen kruh iz pećnice i ostaviti ga da se hladi oko 10 minuta, a za to vrijeme pripremiti glazuru
- Glazura: Pomiješati šećer i sok od limuna i miješati dok se šećer ne rastopi
- Preliti glazuru preko kruha i ostaviti neko vrijeme da se malo stisne
- Poslužiti s namazom ili čašom mlijeka.