Recenzija: Bistro Apetit i moćna kuhinja Marina Rendića

Lidija Lončarić
U divnoj prirodi, u intimi grada Zagreba, daleko od pogleda i kao stvoren za uživanje, nalazi se Bistro Apetit by Marin Rendić. Sada već isprofiliran restoran kroz koji su prošli brojni kvalitetni chefovi i koji, vjerujte nam na riječ, vrijedi pažnje svakog pravog gurmana.
Vidi originalni članak

Već po ulasku u Bistro Apetit, osjećaj važnosti prema samome sebi raste. Ipak je riječ o oazi zelenila usred Zagreba, mjestu na kojem se pronalazi mir od gradske vreve i hrana u čiju se pripremu malo tko istinski razumije. Osim chefa Marina Rendića, naravno. On je svoj stil izbrusio, a u to smo se, na sreću, uspjeli uvjeriti i sami.

 

Neka igre počnu Recenziramo 7 najboljih zagrebačkih restorana

Uz Mastercard® na klopu Noel – mjesto potpunog užitka koji si želite priuštiti

 

 



Marin Rendić kao jedan od najkvalitetnijih domaćih chefova na meniju ima raznovrsna, ali sezonska i jela prilagođena našem podneblju. U to nas je pri samom sjedanju za stol uputilo i ljubazno osoblje. Prema preporuci, za predjelo smo naručili Ribeye tartar, zatim je na red došao ragu od sipe s palentom, pa juneći obrazi na kremi od graha, a na kraju smo se sladili fantastičnim čokoladnim i voćnim desertima uz impresivnu prezentaciju.

 

 

Pa, krenimo redom. Iako je naš prvi izbor bio tartarski od tune, koji se također nalazi na meniju, na preporuku osoblja ipak smo promijenili odluku i odlučili isprobati hvaljeni Ribeye tartar, jedan od klasika Bistro Apetita. Riječ je o kombinaciji ribeye odreska odležanog 45 dana kojeg dobavljaju iz Meat the Kinga i bifteka, a tu su još i coulis od mrkve te klice. Nježan, ali raskošan, klasičan, ali poseban. Tartarski za koji nije poseban maslac jer je njegova tekstura i više nego kremasta, a sam ribeye daje mu taman potrebnu masnoću. Progutali smo zadnji zalogaj oduševljenja i jedva dočekali sljedeći slijed.

 

 

A onda je na tanjur stigao ragu od sipe s palentom aromatiziranom bosiljkom i pjenicom od Grana Padana. Jelo za koje najprije nismo bili sigurni jede li se žlicom ili vilicom, a kada smo uzeli prvi zalogaj, to je postalo posve nebitno. Kremasta palenta divno se sljubila s crnim raguom, a pjenica od sira stavila je točku na i. Malo je riječi kojima bismo mogli opisati ovo bogatstvo okusa, pa ćemo se suzdržati od prevelikih pohvala i reći samo kako bismo ovom jelu, bez pardona, skinuli kapu i naklonili se. Iako se porcija na prvu i ne čini dovoljno velikom ili pak zadovoljavajućom, nakon napornog radnog dana, vjerujte, od ovog se jela zbilja možete najesti. Stvarno zadovoljno najesti.

 

 

Nakon ekstaze u koju smo zapali s raguom od sipe, stigao je još jedan val oduševljenja. Juneći obrazi na kremi od graha, mrkva, pistacije i jus od mesa na tanjuru su izgledali kao pravo remek djelo. Zaboravite nož, ovo se meso razdvajalo već na dodir, a zatim se komadić po komadić samo otapalo na jeziku. Tanjur koji zasigurno ulazi u strogu konkurenciju najboljih jela koja smo do sada isprobali i jelo kojeg ćemo se zasigurno sjetiti kod svakog spomena junetine. Još jedan aplauz za chefa Rendića!

 

 

Kada smo pomislili da bolje od ovog zbilja ne može, na stol su stigli deserti. Nije tu bila stvar tek serviranja, genijalnih boja i tekstura, čitav doživljaj predstavljanja deserata bio je pravi mali spektakl. Naime, prije samih tanjura, na stol je stigla osvježavajuća voda sa začinima i agrumima, a zatim je u istu dodan suhi led koji je stvorio maglu i razotkrio deserte na jedan posve neočekivan način. 
 

 

Semifreddo od limuna našao se prekriven ovojnicom od crvene paprike, a bila je tu i slastičarska krema od peršina. "Spajamo nespojivo", rekli su nam. I zbilja uspjeli! Osvježavajuć kakav je, ovaj desert stvoren je za tople proljetne večeri na terasi restorana, uz čašu dobrog vina i spektakularnu, osvježavajuću prezentaciju. 

Čokoladna je cigara pak bila doživljaj za sebe. Punjena čokoladnim ganacheom i infuzirana listom kohiba duhana, poslužena je uz mousse od kave s pjenicom od mlijeka, a kao završni dodatak, tu su i gorki kakao koji simbolizira pepeo te jestivo zlato kao simbol bogatstva i moći. Upravo takav je bio i sam desert. Nešto teži, punijih okusa, bogat i moćan. 
 

 

Osim hrane, samo iskustvo uživanja u tanjurima chefa Marina Rendića posebno je iskustvo koje se definitivno isplati doživjeti. Možda će vas na prvu odbiti nešto viši cjenovni rang ili ćete pomisliti kako ovo zasigurno nije mjesto za vas, već za skupe poslovne i one druge večere koje si ne možete priuštiti, no uživanje u finoj gastronomiji svakako je nešto čime se vrijedi počastiti s vremena na vrijeme.

Sjajna jela vrijedna svake pohvale trebala bi biti dovoljan poticaj da već danas rezervirate svoje mjesto u Bistro Apetitu, a ako vas ni time nismo uvjerili, možda će vas razveseliti činjenica da do kraja godine u ovom restoranu možete uživati po nešto nižoj cijeni. Naime, kod plaćanja Mastercard® i Maestro® karticama, Bistro Apetit počastit će vas besplatnom slasticom po izboru. Stvarno dobrom slasticom. Mi bismo se već samo i zbog toga vratili.

 

S Mastercardom® na klopu Kako je Mano 2 postao restoran o kojem se priča

S Mastercardom® na klopu U Agavu na vrhunski rižoto i dozu kvalitetne gastronomije

S Mastercardom® na klopu Otto&Frank - savršen bistro za doručak, ručak i večeru

S Mastercardom® na klopu Fina, maštovita i zasitna kuhinja Bistro&Bara AbOvo

Uz Mastercard® na klopu Trilogija: Gastro bajka u srcu Gornjega grada

 

Posjeti Gastro.hr