Recenzije Gastro patrola: Najbolji zagrebački restorani 04. svibnja 2018.

Fina, maštovita i zasitna kuhinja Bistro&Bara AbOvo

foto: Lidija Lončarić
gastro postao gastro.24sata.hr
Nakon početnog oduševljenja po otvaranju AbOvo bistroa i bara i nove vrste kuhinje koju je na zagrebačku scenu donio mladi chef Filip Horvat, strasti su se malo utišale i dugo o ovom restoranu nismo čuli ništa osim hvale za sjajan rižoto od bifteka. Nije preostalo drugo već da provjerimo sami što se novog u ab ovo kuha.

Nedavno uvršteni u Gault&Millau vodič, na top listi sto najboljih hrvatskih restorana, Bistro&Bar AbOvo dobio je velike pohvale za svoju salatu od kozjeg sira i divljih šparoga s poširanim jajem. Ne trebamo ni spominjati kako je to bilo prvo jelo s jelovnika koje smo odabrali za našu iduću recenziju. Uz salatu, za predjelo smo naručili još i pršut od tune, dok smo glavna jela birali prema preporukama naših dragih gastroljubaca. Tako se na stolu našao još i rižoto od bifteka te brancin s kremom od graška i maslačkom. Kod odabira deserata nismo se previše dvoumili. AbOvo na meniju uglavnom drži dva deserta, pa smo odmah uzeli oba, čisto usporedbe radi.

 

Možda vas zanima... Recenziramo 7 najboljih zagrebačkih restorana Najave Možda vas zanima... Otto&Frank - savršen bistro za doručak, ručak i večeru Recenzije

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić



Bogata salata od divljih šparoga, kozjeg sira, dimljenog kozjeg sira, mlade salate, maslinovog ulja i aceta tradizionale vrlo lako može igrati ulogu glavnog jela, posebice uz porciju raženog kruha koji također poslužuju, kako bi se pokupili ostaci tekućeg žumanjka pomiješanog s finim slatko kiselkastim dressingom. Jednostavnih okusa, u ovoj smo salati osjetili baš svaku namirnicu, a zatim zadovoljno potoćali ostatak žumanjka poširanog jaja koje se našlo na dnu salate. 

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić  | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Pršut od tune u AbOvo bistrou poslužuju u kombinaciji sa želeom od krastavca i kremom od kokosa. Iako na prvu neobičan, ovaj spoj iznenadio nas je osvježavajućim notama, pa čak iako je glavnu ulogu igrao nešto teži i drugačiji pršut od tune. 

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Hvaljeni rižoto od bifteka bio je ujedno i najfinije jelo našeg raskošnog ručka. Chef Filip Horvat s biftekom je kombinirao karamelizirani luk, sušene rajčice i dobru dozu parmezana, pa je ovo jelo bilo nešto moćnije, s lijepo izraženim aromama popratnih sastojaka, a čitav je dojam bio gotovo onakav kakav iza sebe ostavlja dobro pripremljen biftek - vrlo zadovoljavajuć!

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Riblje iznenađenje izazvao je pak sjajno pripremljen brancin u kombinaciji s kremom od graška, maslačkom i majonezom s redukcijom limuna. Svaki je zasebni element tanjura pričao svoju, tako divnu i ukusnu priču, a kada pak smo ih uparili zajedno u jednom zalogaju, dobili smo posve drugačiju, još bolju kombinaciju okusa. Finu, maštovitu i zasitnu.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Iako punih trbuha, desert naprosto nismo mogli preskočiti, pa smo tako isprobali obje slastice s menija i prvi je puta, vjerojatno u čitavoj povijesti deserata, cheesecake nadmašio čokoladu. Lagan i taman sladak, cheesecake pripremljen od skute u AbOvu kombiniraju s umakom od marakuje, bijelom čokoladom, sladoledom od vanilije i mrvicama pistacije. Divan uvod u dovršavanje ručka s dva, tri zalogaja čokolade s drugog tanjura.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Na drugom se tanjuru tako našao mousse od čokolade (72%) i jasmina, čokoladne mrvice, krema od kave, umak od čokolade, njihov domaći dulce de leche i bergamot. Moćan i raskošan, Čokolada 2.0, kako ga zovu na meniju AbOvo bistroa, zbilja je raskošna, unaprijeđena verzija svakog drugog čokoladnog deserta.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Koncept i priprema jela koju njeguje chef Filip Horvat nešto je što nije osvojilo samo nas, već i ostatak restorana koji je u subotu popodne vrvio zadovoljnim osmjesima. Uz skroman, ali posve zadovoljavajuć izbor vina, ovakav ručak idealan je za vraćanje doze energije nakon napornog radnog dana ili pak subotnji ručak s prijateljima nakon šetnje Maksimirom.Na pomalo skrivenoj lokaciji, s prihvatljivim cijenama, okružen sjajnim slastičarnicama, AbOvo vrlo bi lako mogao postati mjesto na koje i sami odlazimo na brzi, ali kvalitetan tanjur Horvatovih specijaliteta. Odlična je vijest to što ovo izvrsno iskustvo možete platiti Mastercard® ili Maestro® karticom.

 

Možda vas zanima... U Agavu na vrhunski rižoto i dozu kvalitetne gastronomije Recenzije Možda vas zanima... Recenzija: Bistro Apetit i moćna kuhinja Marina Rendića Recenzije Možda vas zanima... Trilogija: Gastro bajka u srcu Gornjega grada Recenzije Možda vas zanima... Kako je Mano 2 postao restoran o kojem se priča Recenzije
Možda vas zanima... Noel – mjesto potpunog užitka koji si želite priuštiti Recenzije
 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić  | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.