Nedavno uvršteni u Gault&Millau vodič, na top listi sto najboljih hrvatskih restorana, Bistro&Bar AbOvo dobio je velike pohvale za svoju salatu od kozjeg sira i divljih šparoga s poširanim jajem. Ne trebamo ni spominjati kako je to bilo prvo jelo s jelovnika koje smo odabrali za našu iduću recenziju. Uz salatu, za predjelo smo naručili još i pršut od tune, dok smo glavna jela birali prema preporukama naših dragih gastroljubaca. Tako se na stolu našao još i rižoto od bifteka te brancin s kremom od graška i maslačkom. Kod odabira deserata nismo se previše dvoumili. AbOvo na meniju uglavnom drži dva deserta, pa smo odmah uzeli oba, čisto usporedbe radi.
Bogata salata od divljih šparoga, kozjeg sira, dimljenog kozjeg sira, mlade salate, maslinovog ulja i aceta tradizionale vrlo lako može igrati ulogu glavnog jela, posebice uz porciju raženog kruha koji također poslužuju, kako bi se pokupili ostaci tekućeg žumanjka pomiješanog s finim slatko kiselkastim dressingom. Jednostavnih okusa, u ovoj smo salati osjetili baš svaku namirnicu, a zatim zadovoljno potoćali ostatak žumanjka poširanog jaja koje se našlo na dnu salate.
Pršut od tune u AbOvo bistrou poslužuju u kombinaciji sa želeom od krastavca i kremom od kokosa. Iako na prvu neobičan, ovaj spoj iznenadio nas je osvježavajućim notama, pa čak iako je glavnu ulogu igrao nešto teži i drugačiji pršut od tune.
Hvaljeni rižoto od bifteka bio je ujedno i najfinije jelo našeg raskošnog ručka. Chef Filip Horvat s biftekom je kombinirao karamelizirani luk, sušene rajčice i dobru dozu parmezana, pa je ovo jelo bilo nešto moćnije, s lijepo izraženim aromama popratnih sastojaka, a čitav je dojam bio gotovo onakav kakav iza sebe ostavlja dobro pripremljen biftek - vrlo zadovoljavajuć!
Riblje iznenađenje izazvao je pak sjajno pripremljen brancin u kombinaciji s kremom od graška, maslačkom i majonezom s redukcijom limuna. Svaki je zasebni element tanjura pričao svoju, tako divnu i ukusnu priču, a kada pak smo ih uparili zajedno u jednom zalogaju, dobili smo posve drugačiju, još bolju kombinaciju okusa. Finu, maštovitu i zasitnu.
Iako punih trbuha, desert naprosto nismo mogli preskočiti, pa smo tako isprobali obje slastice s menija i prvi je puta, vjerojatno u čitavoj povijesti deserata, cheesecake nadmašio čokoladu. Lagan i taman sladak, cheesecake pripremljen od skute u AbOvu kombiniraju s umakom od marakuje, bijelom čokoladom, sladoledom od vanilije i mrvicama pistacije. Divan uvod u dovršavanje ručka s dva, tri zalogaja čokolade s drugog tanjura.
Na drugom se tanjuru tako našao mousse od čokolade (72%) i jasmina, čokoladne mrvice, krema od kave, umak od čokolade, njihov domaći dulce de leche i bergamot. Moćan i raskošan, Čokolada 2.0, kako ga zovu na meniju AbOvo bistroa, zbilja je raskošna, unaprijeđena verzija svakog drugog čokoladnog deserta.
Koncept i priprema jela koju njeguje chef Filip Horvat nešto je što nije osvojilo samo nas, već i ostatak restorana koji je u subotu popodne vrvio zadovoljnim osmjesima. Uz skroman, ali posve zadovoljavajuć izbor vina, ovakav ručak idealan je za vraćanje doze energije nakon napornog radnog dana ili pak subotnji ručak s prijateljima nakon šetnje Maksimirom.Na pomalo skrivenoj lokaciji, s prihvatljivim cijenama, okružen sjajnim slastičarnicama, AbOvo vrlo bi lako mogao postati mjesto na koje i sami odlazimo na brzi, ali kvalitetan tanjur Horvatovih specijaliteta. Odlična je vijest to što ovo izvrsno iskustvo možete platiti Mastercard® ili Maestro® karticom.