Recenzije Gastro patrola: Najbolji zagrebački restorani 12. travnja 2018.

U Agavu na vrhunski rižoto i dozu kvalitetne gastronomije

foto: Lidija Lončarić
gastro postao gastro.24sata.hr
Negdje u sredini najzabavnije zagrebačke ulice, malo iznad ostatka lokala, ponosno stoji jedan sasvim poseban restoran. Agava je mjesto koje je nedavno dobilo Michelinovu preporuku, a da bismo se uvjerili da ovaj restoran iskače iz svega onog što nudi Tkalčićeva, zaputili smo se na kasni ručak i isprobali četiri slijeda jela...

Odmah po ulasku zaključili smo kako je ovo mjesto koje će najprije zavoljeti ljubitelji klasične hrane s malim pomakom. Upravo je takav interijer Agave, domaći, ali poseban, ugodan, s malim pomakom i puno sitnih detalja koji ovaj prostor čine autentičnim i toplim, s ugodnim, nenametljivim, ali informiranim osobljem. U Agavi su, kako kažu, baš svi stručni na svom području, pa su tako konobari ujedno i sommelieri koji će vam znati ispričati baš sve o vinima koja poslužuju uz tanjure chefa Belizara Miloša.

 

Možda vas zanima... Recenziramo 7 najboljih zagrebačkih restorana Najave


 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Upravo zato, prepustili smo se odabiru tima iz Agave i odlučili isprobati ona jela kojima se sami najviše ponose. Tako smo za predjelo uživali u tartaru od lososa s mangom, zatim je na red došao rižoto od kozjeg sira i kruške, pa brancin s bučom, a za kraj smo se sladili tortom od badema bez brašna.

Kasni smo ručak otvorili čašom Ivančićevog Griffin pjenušca, prvog plešivičkog pjenušca s oznakom vrhunskog vina koji nas je, priznajemo, divno opustio pred degustaciju pomno pripremljenog menija od četiri slijeda.

Tartar od lososa došao je u kombinaciji s dovoljno izraženim citrusastim notama, a uz dodatak tek nekoliko kapi Chiavalon maslinovog ulja, divno se sljubio s hrskavim, tostiranim kruhom. Bio je tu i blagi, taman sladak coulis od manga koji je čitav tanjur učinio još privlačnijim i svježijim, a uz Geržinić Rose čitav je slijed poprimio nježne i lagane okuse idealne za otvaranje apetita.

 

Možda vas zanima... Trilogija: Gastro bajka u srcu Gornjega grada Recenzije

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Rižoto od kozjeg sira, timijana i kruške isprobali smo pak uz preporuku kako je upravo chef Belizar Miloš prošle godine dobio posebno priznanje za pripremu rižota. S obzirom na dodatak kruške, ovaj rižoto nije bio presladak, a intenzivne arome kozjeg sira, kakve znaju biti, nisu preuzele okuse te su se idealno složile uz Traminac Iločkih podruma. Divno kremast, aromatičan i izbalansiran, odmah nam je postalo jasno zašto je upravo chef Miloš proglašen majstorom od rižota.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Brancin s kremom od buče i bučinim uljem te prženom slavonskom kobasicom jelo je koje nas je posebno zaintrigiralo. Neobičan spoj nježne bijele ribe i nešto težih, kontinentalnih okusa ljute kobasice i buče, na kraju se pokazao kao pun pogodak. Različite teksture lijepo su se sljubile na tanjuru, a okusi namirnica povezali na sjajan način, dajući jedna drugoj upravo idealan kontrast. Na preporuku osoblja, korčulansko vino Grk odlično je nadopunilo spoj okusa.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Na kraju, vjerojatno najlaganija čokoladna torta s Guanaja čokoladom koju smo ikada isprobali, obogaćena bademima, coulisom od malina i kremom Inglaise, sjajno je zaokružila niz Agavinih jela. Dodate li tome čašu Hektorovich prošeka, cijela priča završit će poprilično sretno i zadovoljno te će savršen krug sjajnih jela zatvoriti na najslađi mogući način. 

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Tražite li mjesto u centru grada gdje ćete uživati u finim, ali pristupačnim jelima, želite li okusiti dašak kvalitetne gastronomije i priuštiti si stvarno zadovoljavajuć ručak ili večeru, Agava je svakako mjesto koje želite uzeti u obzir.

Nepretenciozno, ugodno i, najvažnije od svega, mjesto sa zbilja ukusnim tanjurima te velikom ponudom vina bit će idealan odabir za intimne večere u dvoje ili pak čašćenje društva za kakav poseban događaj. Najbolje od svega, platite li račun Mastercard® ili Maestro® karticom, desert poput ove genijalne čokoladne bombe dobit ćete besplatno. Ovu slatku pogodnost možete iskoristiti do kraja godine. 

 

Možda vas zanima... Recenzija: Bistro Apetit i moćna kuhinja Marina Rendića Recenzije Možda vas zanima... Otto&Frank - savršen bistro za doručak, ručak i večeru Recenzije Možda vas zanima... Fina, maštovita i zasitna kuhinja Bistro&Bara AbOvo Recenzije Možda vas zanima... Kako je Mano 2 postao restoran o kojem se priča Recenzije Možda vas zanima... Noel – mjesto potpunog užitka koji si želite priuštiti Recenzije

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.