Priča počinje 2009. godine, a današnji vlasnik Boris Orašanin preuzima palicu od Christiana Misirače i kreće s konceptom interakcije s gostom, bez menija, s igrom na povjerenje i iznenađenje koje će doći iz same kuhinje, što ga ubrzo svrstava na broj jedan na Trip Advisoru.
Prvi dodir s Trilogijom vraća u neka stara doba, cigleni strop, stoljeća koja su prohujala kroz stare čvrste zidove, intima, ali ne pretamno niti premračno. Ako ste voljeli ili volite Ivanu Brlić Mažuranić, osjetit ćete se kao kod kuće. Sljedeća stepenica u životu svakoga gladnoga gosta je konobar, koji vas dočeka s takvom elegancijom, ali ne i prepotentnošću, da ste odmah sami sebi porasli u očima. Glazba je decentna, ne preglasna, mi smo naletjeli na kubanski melos, kasnije se nastavilo s Latinskom Amerikom, uglavnom za one koji uživaju dok im hranu prati nešto nježno, a pritom ne skreće pažnju.
No, što je ono jestivo što Trilogiju izdiže u taj mali vrh zagrebačke ponude? Upitali smo konobara za savjet i ulovili se na njegove preporuke. „Ovdje je sve svježe. Imamo par koraka do Dolca i uzmemo onoliko koliko smatramo da će biti dovoljno. Izbjegavamo zamrzavanje i radije ranije zatvorimo restoran nego da gomilamo stvari. Menija nemamo, tu su tri table s ispisom dnevne ponude, koja je svaki dan drugačija. Neki su specijaliteti tu od prvoga dana kada je lokal preuzeo novi vlasnik, dakle 2010. godine.“
Slušamo ugodnog sugovornika, preskačemo dnevnu juhu po kojoj su nadaleko poznati, i ispred odreska od morskoga psa, rižota s taleggiom i kruškom i fuža s pršutom sa shii-takama naručujemo čistu klasiku.
Teško se odlučiti je li škripavac s tartufatom toplo predjelo ili glavno jelo, ali u svakom slučaju moramo ustvrditi da je sjajno zamišljeno, i još bolje izvedeno jelo. Svježe šnite kruha lagano tostirane hrskavo pucketaju pod zubima dok nepce polagano ispunjava mirisna, ali nikako ne preintenzivna tartufata. Na samom vrhu je konkretna, velika šnita ličkog sira škripavca iz Ogulina, ne premasnog, dovoljno mekanog, a opet slasnog i korektnog da pruži onaj uvijek dobrodošao otpor dok ga žvačemo. I da, škripi! Svježe krupno mljeven papar, crta maslinova ulje i šaka salate od radiča savršen su dodatak za ljubitelje originalne hrvatske kuhinje i spoja Istre i Like. Izvrsno jelo.
Rižoto od kozica s mangom je naš i Trilogijin izbor za kvalitetniji nastavak dana. Elegantno poslužen, u savršenom skladu boja, onako žuto-zelen poput brazilske zastave, sočan i kremast, savršeno je ukrašen ljubičastim „skalpom“ na vrh glave – klicama cikle. Mango sladi, mladi špinat daje ozbiljnost, jadranske kozice podsjećaju na godišnji odmor u daljini, a puno maslaca objedinjuje ovo sjajno jelo koje zove na još, iako je savršeno zasitno.
Trilogija se vraća starim recepturama, ali ih podiže modernom tehnologijom i praćenjem trendova. Riječ je o fuziji kontinenta i Dalmacije koje chef Mladen Šustić i sous chef Šime Lilić pretaču u neodoljive kreacije koje oduševljavaju posjetitelje iz dana u dan. Trilogija se ponosi vinskom kartom, između najkvalitetnijih domaćih naslova nazdravljamo svježom malvazijom Grota i tražimo mjesto za deserte.
A tu tek slijedi biranje jer su u ponudi New York style cheesecake, torte, mousseovi, sve skupa desetak kolača za svako nepce. Izbor pada na mousse od bijele čokolade s višnjom, potpuno lagan, svilen i trenutno nestajući osvježavajuć komadić neba koji nestaje brzinom koja očarava. Čokoladna torta je tu za ljubitelje klasike, ozbiljan, jak i konkretan komad čistog užitka, na trenutke lagan, ali sasvim ozbiljan komad torte, pojačan umakom od marelica i posipan orasima.
Trilogija je mjesto za odvesti goste i ponositi se izborom, lokacija za uživanje u ljepotama Zagreba i hrvatske kuhinje, kuća vrhunskih vina i isto takvih delicija. A plaćate li Mastercard® i Maestro® karticama - desert je do kraja godine besplatan! Ne čekajte posebnu priliku, krenite već danas u Trilogiju i nagradite svoja nepca, život je samo jedan, počnite uživati u njemu punim plućima.