Bagels - sočna peciva koja voli cijeli svijet

Cats Coming/Pexels Bagels peciva
Sigurni smo da ste se već sreli s pojmom bagelsa, mekih američkih peciva s rupom i fantastičnim posipom. Pripremi sastojke, donosimo recept!
Vidi originalni članak

Iako bagels peciva potječu iz Poljske, Amerikanci su ih odlučili u potpunosti prisvojiti i pretvoriti u svoj prepoznatljiv specijalitet. U ovim se pecivima uglavnom uživa za doručak te se idealno slažu sa sirnim namazom. Neki ih vole još vruće s maslacem, a odličan dodatak bagelsima bit će i fina šunka ili pak dimljeni losos

 

super fora Kako zamrznuti kruh da bi ostao svjež

 

 

 

Zbog svog oblika, bagels peciva bit će odličan odabir za šarolike sendviče sa sezonskim povrćem. Ono što ih definitivno čini posebnim su i različite vrste posipa. Tako će klasični bagel biti posipan mješavinom maka i sezama, lanom, pa čak i lukom i češnjakom u granulama. 

 

 

Bagel peciva pripremaju se nešto drugačije od klasičnog kruha i peciva. Naime, nakon što se dizano tijesto zamijesi i oblikuje, ubacuje ga se u kipuću vodu kako bi se ono kratko prokuhalo, a zatim se dovršava u pećnici. Želite li da vaše tijesto bude nešto autentičnije, u vodu ubacite i žlicu sode bikarbone. Na taj će način peciva biti lakša, prozračnija, a zlatnu boju poprimit će puno brže.

 

što je bolje? Prašak za pecivo ili soda bikarbona - kad se koriste

 

 

Bagels

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 300 ml tople vode
  • 2 žličice soli
  • 2 žličice suhog kvasca
  • 1 žličica šećera
  • mak, sezam, lan...
  • soda bikarbona
  • ulje

 

as u rukavu Univerzalno tijesto za mekana mliječna peciva

 

Postupak:

  1. U polovicu tople vode (oko 150 ml) dodaj žličicu šećera, žličicu brašna i kvasac.
  2. Pusti da se diže oko pet minuta.
  3. Za to vrijeme pomiješaj brašno i sol u većoj posudi.
  4. Kada se kvasac digne, dodaj ga u brašno pa dodaj ostatak tople vode.
  5. Tijesto mijesi oko 10 minuta dok ne dobiješ lijepu, glatku kuglu.
  6. Uljem lagano premaži veću posudu, ubaci tijesto pa pusti da se diže barem sat vremena ili dok se tijesto ne udvostruči.
  7. Tijesto premijesi pa ga ostavi da se diže još desetak minuta, a nakon toga ga podijeli na jednake okruglice (približno osam do deset, ovisno o veličini).
  8. Dobivene okruglice lagano pritisni na sredini pa napravi rupu. Rupu možeš napraviti i pomoću manjeg obruča kao kod pripreme krafni s rupom.
  9. Oblikovane bagelse ostavi da se dižu oko desetak minuta, a za to vrijeme zagrij vodu.
  10. Vodi po želji dodaj žličicu sode bikarbone i pusti da zavrije.
  11. Jedno po jedno, u kipuću vodu ubacuj peciva pa ih kuhaj dok ne isplivaju na površinu.
  12. Kada isplivaju, okrene ih i kuhaj još jednu minutu s druge strane pa ih oprezno izvadi na papirnati ručnik i osuši.
  13. Prebaci ih na lim za pečenje.
  14. Premaži ih umućenim jajem i pospi mješavinom sjemenki po izboru.

 

za kruholjupce Paul Hollywood zna kako napraviti savršeni kruh ukusnije ne može Slasna domaća peciva s parmezanom i češnjakom

 

Posjeti Gastro.hr