Blitva: Kako ju pravilno čuvati i uvrstiti na jelovnik

Kao i ostalo tamnozeleno lisnato povrće i blitva je niskokalorična biljka koja sadrži mnoštvo hranjivih tvari. Osim antioksidansa, blitva je odličan izvor K, A i B vitamina te omega-3 masti. Pogledaj kako ju možeš očuvati, ali i pripremiti u svojoj kuhinji.
Vidi originalni članak

Blitva je izuzetno hranjivo povrće koje sadrži visoku razinu nitrata, za koje je dokazano da snižavaju krvni tlak i poboljšavaju atletske performanse. Spada u porodicu repe, a sadrži i tri puta veći preporučeni dnevni unos K vitamina i čak 44 % preporučene količine A vitamina.

Ovo povrće, izuzetno korisno u borbi protiv raka, može se jesti sirovo ili kuhano. Sastoji se od čvrstih zelenih listova, a oni manji veličinom imat će nešto blaži okus od onih većih. 

 

zdravo i fino Za lagani ručak: Quiche s blitvom i sirom brzi zalogaji Ukusne i zdrave polpete od blitve

 

Kada je u pitanju čuvanje da bi ostala svježa možeš ju pohraniti u hladnjak na četiri dana, a kada govorimo o unošenju blitve na jelovnik možeš ju pripremiti za doručak, pomiješanu s jajima, kao prilog zajedno s krumpirom, a možeš ju koristiti i u salatama.

Prilikom kuhanja, listove treba odvojiti od stabljike te ih treba kuhati odvojeno jer se stabljike, koje su nešto čvršće, kuhanju duže od listova. Okvirno vrijeme kuhanja je jedna do dvije minute za listove u vodi ili tri do četiri minute ako ih pariš, a za stabljiku je vrijeme kuhanja od tri do četiri minute, dok joj za pečenje treba deset minuta.

Osim svježe ili kuhane, blitvu možeš i zamrznuti. Važno je za početak da ju, naravno, dobro opereš. Zatim trebaš pripremiti lonac s vodom koji ćeš dovesti do vrenja, a pored njega neka bude posuda s ledenom vodom. Blitvu skuhaj prema prethodnim uputama - odvoji listove od stabljike, a jednom kuhane izvadi ih iz vruće vode i odmah stavi u ledenu vodu kako bi zaustavila proces kuhanja. Zatim ju procijedi i spremi u vrećice. Istisni nepotrebni zrak iz vrećica i spremi ih u zamrzivač. Tako pripremljenu, blitvu možeš čuvati od 6 do 12 mjeseci. Sada kada znaš osnove pripremanja i način čuvanja, vrijeme je za recepte!

Fritaja od špinata i blitve

Ako ti je dosta 'običnih' jaja ili zobenih pahuljica probaj na svoj jelovnik uvesti jednu novotariju - blitvu za doručak. Ovo ukusno jelo koje možeš jesti toplo i hladno odlično će se slagati i s feta sirom, a recept koji ti donosimo idealan je za 4 osobe.

 

Doručak, ručak i večera Ljetni ultra hit: Fritaja od špinata i blitve

 

Kremasti umak od blitve

Iako svi rado kao prilog volimo vidjeti krumpir ili njoke - blitva, pogotovo ova kremasta verzija, također može biti sjajan dodatak tvojem glavnom jelu. Ovaj umak najbolje se kombinira s pire krumpirom, ali odlično se snalazi i s rižom, mesom ili pečenom ribom.

 

Zeleno, lisnato i fino Blitva može biti i kremasta - umak koji će vas raspametiti!

 

Lignje punjene blitvom i pršutom

Opće je poznato da se blitva odlično slaže u jelima s ribom, ali ova kombinacija s lignjama i pršutom dugo će ostati u tvojem sjećanju. Sezona laganih jela i roštilja sve je bliže stoga je odlično vrijeme da provjeriš neke nove recepte!

 

Delicija Morska poslastica: Lignje punjene blitvom i pršutom

 

Posjeti Gastro.hr