Božićni bakalar

Tradicionalno jelo, bez kojega mnogi ne mogu zamisliti blagdanski stol
Vidi originalni članak

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 412

Potrebno vam je

  • 1000 g bakalar
  • 1000 g krumpir, zreli
  • 1 kom češnjak
  • 1 vezica peršin, list
  • 2 čaša ulje maslinovo
  • sol
  • svježe mljeveni papar

Priprema

  1. Namočite bakalar dva-tri dana mijenjajući vodu svaki dan i blago savijajući pritom ribu rukama. Kada je nabubrio kuhajte ga desetak minuta u čistoj vodi nakon što je voda provrela. Ohladite ribu, ogulite joj kožu i očistite je od kostiju. Odložite meso na stranu.
  2. U vodi u kojoj se kuhao bakalar skuhajte kriške očišćenog krumpira, procijedite ga i pristavite ga u posudu s komadima očišćene ribe.
  3. Dio češnjaka kuhajte u mlijeku i dodajte ga ribi i krumpiru zajedno s malo mlijeka u kome se češnjak kuhao. Dodajte ostatak nasjeckanog svježeg češnjaka i dosta peršina. Sve to zalijte čašom maslinovog ulja i s malo vode u kojoj se kuhao bakalar, posolite, popaprite, sve zajedno dobro protresajte dok se ne dobije gusto mliječnasto jelo.
  4. Nekoliko minuta kuhajte na pari s protresanjem, opet zalijte maslinovim uljem i poslužite toplo.
Posjeti Gastro.hr