Brzo jelo Jamieja Olivera s rižom, jajima i povrćem

Mozaik knjiga Kedgeree s graškom i škampima
Iz Jamiejeve nove kuharice 'Jedan' donosimo odličan recept za kedgeree, tradicionalno indijsko-britansko riblje jelo s rižom, jajima, povrćem i začinima...
Vidi originalni članak

Početkom ljeta objavljeno je hrvatsko izdanje nove knjige slavnog britanskog chefa Jamieja Olivera 'Jedan', u izdanju Mozaika knjiga. Knjiga je to koja nas posebno veseli jer u njoj Jamie donosi fina, jednostavna i brza jela koja se pripremaju u samo jednoj posudi, zahvaljujući čemu nema puno pranja posuđa kasnije.

 

Iz kuhinje slavnog chefa Jamie Oliver obožava ove recepte za popečke

 

U novoj Jamiejevoj kuharici je više od 120 bogato ilustriranih recepata u kojima mogu uživati sve generacije, a nama su se posebno svidjeli sočna piletina s tahinijem, tunjevina s umakom od pečene paprike te varivo s piletinom i grahom iz konzerve. Za danas, iz ove sjajne knjige izvukli smo jedno svestrano, a tradicionalno jelo – kedgeree.

Kedgeree (postoje još i nazivi kitcherie, kitchari, kidgeree, kedgaree, kitchiri, khichuri, te kaedjere) je tradicionalno indijsko-britansko jelo koje se sastoji od ribe ili morskih plodova, jaja, kuhane riže, peršina, curry praha, maslaca, vrhnja, a ponekad i grožđica. Može se jesti toplo ili hladno.

U Indiji khichari, jelo koje je ‘predak’ popularnog kedgereeja, može biti svako jelo koje sadrži povrće i rižu te mješavine začina koja se prži na ulju prije nego što se dodaju ostali sastojci.

Britanci su kreirali na stotine verzija, pa i sam Jamie Oliver ima nekoliko verzija ovog popularnog jela. Donosimo onu iz njegove nove knjige ‘Jedan’ koja nam se jako, jako sviđa - kedgeree s graškom i škampima.

Kedgeree s graškom i škampima

(2 porcije, 22 minute)

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 1 ljubičasti luk
  • 1 žlica curry paste s čilijem i češnjakom
  • 160 g zamrznutoga graška
  • 100 g mladog špinata
  • 250 g kuhane riže
  • 1 limun
  • 165 g sirovih oljuštenih škampa

 

inspiracija Jamie Oliver ima novu kuharicu, a mi 2 recepta iz nje!

 

Postupak:

  1. Na srednje jak plamen stavite neprianjajuću tavu promjera 28 cm.
  2. U zdjelu razbijte jaja, umutite ih i lagano posolite i popaprite.
  3. U tavu ulijte 1 žličicu maslinovog ulja, na ulje izlijte pola količine jaja iz zdjele. Pecite ih dok se ne zgusnu s te strane, palačinku od jaja zatim izvadite na tanjur pa ponovite postupak.
  4. Oljuštite i tanko narežite luk, većinu stavite u tavu, dodajte pastu za curry i pirjajte 5 minuta uz redovito miješanje, a po potrebi dodajte malo vode.
  5. Preostalom luku dodajte mlaz crvenog vinskog octa i prstohvat morske soli, pošteno ga izgnječite prstima i ostavite sa strane da se na brzinu ukiseli.
  6. U tavu ubacite zamrznuti grašak i špinat te ih svako malo promiješajte. Kad špinat povene, u tavu umiješajte rižu i malo je razlomite kuhačom. Ulijte i polovicu limunovog soka, dodajte škampe i sve dobro izmiješajte.
  7. Palačinke od jaja postavite jednu na drugu, smotajte ih, narežite na četiri dijela i dodajte u rižu. Poklopite tavu i sve pecite 5 minuta na niskoj temperaturi pa zatim začinite tako da bude savršeno.
  8. Ocijedite na brzinu ukiseljen luk i njime pospite jelo. Poslužite s kriškama limuna.

Savjet više: Slobodno navedenu pastu za curry zamijenite vama omiljenom – dajte mašti na volju! Također, ne morate koristiti niti skupe škampe, nego ih možete zamijeniti kozicama.

Isprobaj još recepata Jamieja Olivera...

 

Topla i ukusna Klasična minestrone juha po receptu Jamieja Olivera

smrznuto slatko Isprobaj ledene lizalice Jamieja Olivera

finoooo Varivo s piletinom - recept slavnog Jamieja Olivera

 

Posjeti Gastro.hr