Crumble s trešnjama - najbolji prijatelj sladoleda od vanilije
Crumble s trešnjama
Sezonsko izdanje crumblea s trešnjama ćeš pripremiti, ispeći i servirati za manje od 40 minuta
Ovog smo se tjedna usmjerili na jela za koja nije potrebno paliti pećnicu, ali činimo malu iznimku. Naime, crumble s trešnjama je toliko jednostavan za pripremu i brzo gotov, da smo za njega spremni zagrijati pećnicu.
U crumbleu se uživa dok je još topao, a najbolji mu je partner sladoled od vanilije. Ako ti nije pri ruci, poslužit će i lagano tučeno slatko vrhnje.
Crumble možeš peći u dubljem kalupu za pite promjera 30 cm ili u četvrtastoj keramičkoj posudi.
Crumble s trešnjama
Sastojci - za nadjev:
- 1 kg svježih trešanja, otkoštenih
- 50 g šećera
- 1 limun
- ½ žličice ekstrakta vanilije
Sastojci - za crumble:
- 150 g glatkog brašna
- 100 g hladnog maslaca
- ½ žličice soli
- 70 g svijetlog smeđeg šećera
- 100 g zobenih pahuljica
- 40 g listića badema
Postupak:
- Pomiješaj trešnje sa šećerom, ekstraktom vanilije te sokom i koricom limuna. Premjesti ih u posudu za pečenje premazanu s malo maslaca.
- Glatko brašno i hladni maslac izradi rukama u mrvičastu smjesu pa dodaj preostale sastojke. Nakon kratkom miješanja, rasporedi dobiveno tijesto preko trešanja.
- Peci u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 stupnjeva. Crumble bi trebao biti gotov za otprilike pola sata.
Posluži toplo, u klasičnoj kombinaciji sa sladoledom od vanilije.
VOLIŠ TREŠNJE? Isprobaj i ove recepte: