Lipanj je vrijeme za prve trešnje, jedno od najomiljenijih voća u ovo doba godine. Mesnatu pulpu i sladak okus ovog voća hvalili su još i stari Grci koji su ga zbog neodoljivosti prozvali 'rajsko voće'. Od sorti s hrskavom i tvrdom pulpom, prepoznatljivih po crno crvenoj boji do onih mekanije i sočnije pulpe – koju god vrstu odabereš savršeno će upotpuniti okuse ovog jela.
Ovaj talijanski recept savršen je za sve toplije dane jer se može jesti i hladan, a kombinacija riže, voća i škampa savršeno se sljubljuje i s aromatično-kiselkastim notama poput naribane korice limete, svježeg mljevenog papra i(li) listića matičnjaka.
Tražiš li ideje za jelo koje će osvojiti tvoje goste svakako isprobaj ovaj recept - slatkoća trešanja savršeno se slaže s okusom škampa i mediteranskim notama parmezana i maslinova ulja. Ovo lagano, svježe jelo s bijelim vinom oduševit će te na prvi zalogaj!
Rižoto sa škampima i trešnjama
Sastojci (za 4 porcije):
- 350 g riže
- 20 komada trešanja
- 12 škampa
- 4 žlice ribanog parmezana
- povrtni temeljac
- suho bijelo vino
- 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- sol i papar
Postupak:
- Škampima oguli ljusku i ukloni tamnu ovojnicu.
- Trešnje prereži na pola i izvadi im koštice.
- Tostiraj suhu rižu u loncu nekoliko minuta; pomiješaj s pola čaše bijelog vina, pusti da poprimi okuse 1-2 minute, zatim je kuhaj 12-14 minuta te po povremeno, kad ga riža upije, dodaj temeljac.
- Pomiješaj rižu sa 4 žlice ribanog parmezana i 1 žlicom maslinovog ulja, miješajući 1 minutu.
- U tavi zagrij 2 žlice ulja i zaprži škampe 1 minutu, pa ih posoli.
- Rižoto raspodijeli na tanjure, na njega rasporedi škampe i trešnje, po želji dodaj naribanu koricu limete, svježe mljeveni papar, listiće matičnjaka i posluži.
Savjet više: Ako ne možeš nabaviti škampe ili su ti preskupi, zamijeni ih kozicama.