Voliš kesten pire? Napravi ga kod kuće i uživaj!

Sandra Šimunović/PIXSELL Domaći kesten pire sa šlagom
Baš kao u stihovima "Zamiriše kesten vrući, slutiš zimu lijepu..." veselimo se ovim plodovima hladnijeg dijela godine. Odmah nakon tek pečenog, mirisnog kestena, na popisu omiljenih slastica nam je - kesten pire
Vidi originalni članak

Mnogima najdraži plodovi jeseni su zasigurno kesteni. Od prvih dana kad se pojave na tržnici, pa do kasno u zimu kad ih najčešće kupujemo kod kestenjara, ovi divni plodovi ne gube na popularnosti.

Obožavamo ih jesti same, nerijetko se nađu u nekom receptu koji ne bismo na prvu povezali s kestenima, a kolači s kestenom visoko su na ljestvici favorita. No verzija koji nas najviše podsjeća na djetinjstvo je - kesten pire. Kad tom još dodamo šlag... 

 

Slatko i medeno Kolač od kestena i meda je jednostavna i fina jesenska poslastica

 

Često ćemo po kesten pire otići u slastičarnicu, tražiti gdje najbolji i tko ga najbolje priprema, a nekad bi jednostavno trebalo - potražiti recept i pokušati ga napraviti. Domaće su verzije kesten pirea daleko najbolje, a ključno je u cijeloj priči da ga ovako možemo jesti u neograničenim količinama!

Osnovni je recept neočekivano jednostavan i nema razloga da ne probaš. Dodaj malo šlaga i uživaj u neodoljivoj slastici!

Domaći kesten pire

Sastojci:

  • 350 g kestena (pečenih i oguljenih)
  • 1 i pol šalica vode
  • 100 g šećera
  • vanilija ekstrakt ili sjemenke vanilije

Postupak:

  1. Ispeci kestene u pećnici na 200 stupnjeva oko 20 minuta. Prethodno im zareži znak "X" na kori.
  2. Oguli ih i stavi u tavu s vodom, šećerom i vanilijom. Kuhaj miješajući oko 25 minuta.
  3. Izmiksaj sve u blenderu i spremi u staklenku. Ili pojedi odmah, ali nemoj sve...

Isprobaj i ova jela (slana i slatka!) s kestenima:

 

Gastro zvijezda 2020. Sezonski brownies s tamnom čokoladom i kestenom

Sweety&Spicy Jesenski klasik od prhkog tijesta i kestena

Plodovi jeseni Kako ispeći kestene u pećnici

Sezonska delicija Brownies s kestenom - miris čokolade i jeseni

žlica šećera Kremasti kesten pire u čaši - provjerena veganska verzija

Probaj odoljeti! Tjestenina s kestenima i hrskavom slaninom – obrok „na jesenski“

 

Posjeti Gastro.hr