Čokoladni, mirisni i neodoljivi! Kad je jesen već u punom jeku, ne dopusti da ti promaknu sve moguće delicije koje ona omogućava. Ne propusti isprobati ove slasne browniese s kestenom
Brownies s kestenom zvuči savršeno! Neodoljiva kombinacija - tamna čokolada ikesteni-rezultira iznimno sočnim jesenskim kolačem. Nemoj propustiti počastiti se svim onim što jesen servira.
Nekad su najbolje i najdraže one jednostavne kombinacije, nekad ćeš posegnuti samo za pečenim kestenima, nekad će to biti neodoljivi kesten pire, a nekad ćeš poželjeti napraviti nešto ovako čokoladno, slasno i mirisno.
Brownies s kestenom super idu uz sladoled od vanilije
Brownies s kestenom, kao i svaki drugi browniesi, savršeno će pasati uz tučeno slatko vrhnje ili kuglicu sladoleda, a jednako će ukusni biti i samostalno. Ako si u potpuno čokoladno - jesenskom stanju uma, onda će ti idealno sjesti i jedna vruća čokolada od bundeve. Nego, da se vratimo kolačima...
Ako su browniesi s kestenom tvoj izbor, baci se na posao! Recept zahtijeva 350 g kuhanih i oguljenih kestena, što znači da ćeš trebati ispeći (odnosno, skuhati) oko 500 g svježih kestena(ili dvostruko, ako ćeš raditi duplu dozu za društvo) kako bi dobila traženu količinu. Kestene ispeci prema uputama na niže navedenom linku i nećeš pogriješiti:
Kesteni
foto: Shutterstock
Ne gasi ekran dok kuham
Brownies s kestenom
15 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sastojci
Kesteni - kuhani i oguljeni
350
g
Tamna čokolada
200
g
Maslac
200
g
Smeđi šećer
1,25
šalica
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Jaje
4
kom
Brašno
0,50
šalica
Kakao maslac
2
žlica
Sol
1
prstohvat
Postupak
Zagrij pećnicu na 180°C. Obloži pladanj za pečenje dimenzija 16 cm x 26 cm x 2-3 cm papirom za pečenje.
Odvoji 50 g kuhanih i oguljenih kestena. Preostale kestene stavi u procesor hrane. Promiješaj dok se ne formiraju sitne mrvice (napravi 2 šalice mljevenih kestena). Stavi na stranu.
Stavi čokoladu i maslac u veliku zdjelu u mikrovalnu pećnicu na 2 minute, miješajući metalnom žlicom svake minute dok se čokolada ne otopi. Ostavi sa strane da se ohladi.
Metalnom žlicom umiješaj šećer, vaniliju i jaje u čokoladnu smjesu dok se sastojci dobro ne sjedine.
Dodaj brašno, kakao i sol. Promiješaj da se sjedine. Nježno umiješaj pripremljene kestene.
Ulij smjesu u pripremljeni pladanj. Nasjeckaj ostatak kestena i pospi ih po smjesi.
Peci 25-30 minuta dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. No, ne mora biti potpuno čista jer su browniesi ipak vlažna vrsta kolača.
Browniese potpuno ohladi u pladnju, a zatim izreži na kvadrate. Posluži ih sa tučenim vrhnjem i kakaom, po želji.