Neodoljiva kombinacija tamne čokolade i kestena rezultira iznimno sočnim jesenskim kolačem. Nemoj propustiti počastiti se svim onim što jesen servira. Nekad su najbolje i najdraže one jednostavne kombinacije, nekad ćeš posegnuti samo za pečenim kestenima, nekad će to biti neodoljivi kesten pire, a nekad ćeš poželjeti napraviti nešto ovako čokoladno, slasno i mirisno. Čokoladni browniesi s kestenom uljepšat će ti svaku večer pred telkom, a ako se odlučiš, ipak, podijeliti s društvom - možda da odmah napraviš duplu dozu!
Browniesi s kestenom, kao i svaki drugi browniesi, savršeno će pasati uz tučeno slatko vrhnje ili kuglicu sladoleda, a jednako će ukusni biti i samostalno. Ako si u potpuno čokoladno - jesenskom stanju uma, onda će ti idealno sjesti i jedna vruća čokolada od bundeve. Nego, da se vratimo kolačima...
Ako su browniesi s kestenom tvoj izbor, baci se na posao! Recept zahtijeva 350 g kuhanih i oguljenih kestena, što znači da ćeš trebati ispeći oko 500 g svježih kestena (ili dvostruko, ako ćeš raditi duplu dozu za društvo) kako bi dobila traženu količinu. Kestene ispeci prema uputama na niže navedenom linku i nećeš pogriješiti:
Browniesi s kestenom
Sastojci:
Mjere su izražene za šalicu od 250 ml.
- 350 g kuhanih i oguljenih kestena
- 200 g kvalitetne tamne čokolade, izlomljene na kockice
- 200 g maslaca, nasjeckanog
- 1¼ šalice smeđeg šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 4 jaja, lagano umućena
- ½ šalice brašna
- 2 žlice kakaa
- prstohvat soli
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 180°C. Obloži pladanj za pečenje dimenzija 16 cm x 26 cm x 2-3 cm papirom za pečenje.
- Odvoji 50 g kuhanih i oguljenih kestena. Preostale kestene stavi u procesor hrane. Promiješaj dok se ne formiraju sitne mrvice (napravi 2 šalice mljevenih kestena). Stavi na stranu.
- Stavi čokoladu i maslac u veliku zdjelu u mikrovalnu pećnicu na 2 minute, miješajući metalnom žlicom svake minute dok se čokolada ne otopi. Ostavi sa strane da se ohladi.
- Metalnom žlicom umiješaj šećer, vaniliju i jaje u čokoladnu smjesu dok se sastojci dobro ne sjedine.
- Dodaj brašno, kakao i sol. Promiješaj da se sjedine. Nježno umiješaj pripremljene kestene.
- Ulij smjesu u pripremljeni pladanj. Nasjeckaj ostatak kestena i pospi ih po smjesi.
- Peci 25-30 minuta dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. No, ne mora biti potpuno čista jer su browniesi ipak vlažna vrsta kolača.
- Browniese potpuno ohladi u pladnju, a zatim izreži na kvadrate. Posluži ih sa tučenim vrhnjem i kakaom, po želji.
Uživaj!
Isprobaj i sljedeće sezonske slastice: