Recepti 15. listopada 2023.

Brownies s kestenom - miris čokolade i jeseni

Brownies
Jesenska verzija browniesa foto: Vjapratama/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Čokoladni, mirisni i neodoljivi! Kad je jesen već u punom jeku, ne dopusti da ti promaknu sve moguće delicije koje ona omogućava. Ne propusti isprobati ove slasne browniese s kestenom

Neodoljiva kombinacija tamne čokolade i kestena rezultira iznimno sočnim jesenskim kolačem. Nemoj propustiti počastiti se svim onim što jesen servira. Nekad su najbolje i najdraže one jednostavne kombinacije, nekad ćeš posegnuti samo za pečenim kestenima, nekad će to biti neodoljivi kesten pire, a nekad ćeš poželjeti napraviti nešto ovako čokoladno, slasno i mirisno.

Čokoladni browniesi s kestenom uljepšat će ti svaku večer pred telkom, a ako se odlučiš, ipak, podijeliti s društvom - možda da odmah napraviš duplu dozu! 

 

Možda vas zanima... Kesteni iz pećnice bit će najbolji ako ih ovako pripremiš Špajza

 

Browniesi s kestenom, kao i svaki drugi browniesi, savršeno će pasati uz tučeno slatko vrhnje ili kuglicu sladoleda, a jednako će ukusni biti i samostalno. Ako si u potpuno čokoladno - jesenskom stanju uma, onda će ti idealno sjesti i jedna vruća čokolada od bundeve. Nego, da se vratimo kolačima... 

Ako su browniesi s kestenom tvoj izbor, baci se na posao! Recept zahtijeva 350 g kuhanih i oguljenih kestena, što znači da ćeš trebati ispeći oko 500 g svježih kestena (ili dvostruko, ako ćeš raditi duplu dozu za društvo) kako bi dobila traženu količinu. Kestene ispeci prema uputama na niže navedenom linku i nećeš pogriješiti: 

 | Author: Shutterstock Kesteni foto: Shutterstock

 

Brownies s kestenom

Sastojci: 

  • 350 g kuhanih i oguljenih kestena
  • 200 g kvalitetne tamne čokolade, izlomljene na kockice
  • 200 g  maslaca, nasjeckanog
  • 1¼ šalice smeđeg šećera (1 šalica=250 ml)
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 4 jaja, lagano umućena
  • ½ šalice brašna 
  • 2 žlice kakaa
  • prstohvat soli

Postupak: 

  1. Zagrij pećnicu na 180°C. Obloži pladanj za pečenje dimenzija 16 cm x 26 cm x 2-3 cm papirom za pečenje.
  2. Odvoji 50 g kuhanih i oguljenih kestena. Preostale kestene stavi u procesor hrane. Promiješaj dok se ne formiraju sitne mrvice (napravi 2 šalice mljevenih kestena). Stavi na stranu.
  3. Stavi čokoladu i maslac u veliku zdjelu u mikrovalnu pećnicu na 2 minute, miješajući metalnom žlicom svake minute dok se čokolada ne otopi. Ostavi sa strane da se ohladi.
  4. Metalnom žlicom umiješaj šećer, vaniliju i jaje u čokoladnu smjesu dok se sastojci dobro ne sjedine.
  5. Dodaj brašno, kakao i sol. Promiješaj da se sjedine. Nježno umiješaj pripremljene kestene.
  6. Ulij smjesu u pripremljeni pladanj. Nasjeckaj ostatak kestena i pospi ih po smjesi.
  7. Peci 25-30 minuta dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. No, ne mora biti potpuno čista jer su browniesi ipak vlažna vrsta kolača.
  8. Browniese potpuno ohladi u pladnju, a zatim izreži na kvadrate. Posluži ih sa tučenim vrhnjem i kakaom, po želji.

Isprobaj i sljedeće sezonske slastice:

 

Možda vas zanima... Sočan i mirisan kolač od čokolade i šljiva Kolumne Štrudla Možda vas zanima... Neodoljiva štrudla od šljiva miriše na djetinjstvo Recepti Možda vas zanima... Jesenski klasik od prhkog tijesta i kestena Kolumne kesten pire Možda vas zanima... Voliš kesten pire? Napravi ga kod kuće i uživaj! Recepti