Finalisti Gastro zvijezde u kategoriji Slastice dobili su zadatak napraviti blondies ili brownies sa sezonskim sastojcima. Darko Debić, autor bloga Samo jedan griz, opredijelio se za sezonsku verziju brownieja s tamnom čokoladom i kestenom, a za guštanje nam je pripremio i alternativu s ljubičastim batatom.
Danas ti prenosimo recept za ovaj dekadentni brownie s kesten pireom, koji će biti spreman za serviranje za manje od sat vremena. Najprije testiraj recept, a potom požuri na stranicu Gastro zvijezde i nagradi Darka glasom. U slast!
Namirnice:
- 250 g tamne čokolade (cca 70%)
- 250 g maslaca
- 4 jaja
- 150 g šećera
- 60 g glatkog brašna
- 60 g kakao praha
- pola žličice praška za pecivo
- pola žličice sode bikarbone
- 250 g kesten pirea za kolače
- 3 jušne žlice ruma
- 4 vanili šećera ili 1 mahuna vanilije
- 2,5 dl slatkog vrhnja
- 3 žlice tahini paste
- 100 g bijele čokolade
- 1 žličica cimeta
- Tonka
Priprema:
- Maslac i čokoladu otopiti na pari, dodati cimet, malo u prah ribane tonke i dvije žlice tahini paste.
- Jaja miksati sa šećerom i vanilijom, odvojiti tri jušne žlice smjese i staviti u smjesu s kestenom. U smjesu jaja dodati prosijano brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Lagao umiješati otopljenu čokoladu i maslac.
- Bijelu čokoladu otopljenu na pari pomiješati s 100 g kestena, tri žlice miksanih jaja sa šećerom (oduzetih od smjese s početka), žlicom tahini paste i dvije žlice ruma.
- U kalup staviti papir za pečenje, čokoladnu smjesu i prošarati kesten smjesom.
- Peći na 180 °C s ventilatorom 20 - 25 minuta. Hladiti pola sata.
- Dobro rashlađeno slatko vrhnje umutiti u šlag, pomiješati s kesten pireom (ovisno o slatkoći kestena dodati malo šećera u prahu), začinima po želji i rumom.
- Od kreme oblikovati žličnjake i poslužiti uz brownies.
Uživaj i ne zaboravi glasati!