Ujesen željno očekujemo koje će nam novitete s kestenima ponuditi slastičarnice, šnjofkamo na kojem je uglu pečenjara s vrućim pečenim kestenima, a u svojoj kuhinji pokušavamo napraviti najbolji kesten pire. No, tek oni skloniji avanturama u kuhinji odvaže se kestene ubaciti u neko glavno, slano jelo. Možda ova tjestenina s kestenima i hrskavom slaninom promijeni tvoje mišljenje u vezi ovog jesenskog specijaliteta.
Možda ti se čini da je kesten u ulozi glavnog jela nešto što ipak nećeš isprobati, ali ako voliš kestene, nemoj previše razmišljati. Možda je najbolje probati ih u nekoj od varijanti koje nisu same po sebi neobične, pa ćeš lakše prihvatiti novost u obliku kestena. Upravo je zato dobro početi s tjesteninom – nju voliš bez obzira na sve, sigurni smo. Zato bi se i ova tjestenina s kestenima i hrskavom slaninom trebala naći na tvom stolu.
Najprije isprobaj sam(a) ovo jelo „na jesenski“, a kad doživiš sve njegove blagodati, sigurni smo da ćeš se usuditi i ponuditi ga gostima. Tako ćeš „zaraziti“ još veći broj ovako uklopljenim kestenima! No, možeš ih za ovo jelo pripremiti istovremeno kad i klasične pečene kestene, pa dio pojesti odmah, a dio iskoristiti za ovo jelo.
Kestene najbolje ispeci slijedeći ovaj postupak:
A onda na scenu stupa ostatak recepta!
Tjestenina s kestenima i hrskavom slaninom
Sastojci:
- 300 g širokih rezanaca
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 luk
- 200g gotovih pečenih kestena (možeš ih i kuhati, ali će postupak biti dugotrajniji zbog guljenja)
- 5 grančica svježeg timijana
- 100g pancete ili slanine narezane na kockice
- 2 češnja češnjaka
- 200 g smrznutog graška
- 200 ml vrhnja za kuhanje ili slične zamjene
Priprema:
- Zakuhaj veliku posudu s vodom, a zatim kuhaj tjesteninu prema uputama na pakiranju dok ne postane al dente. Ocijedi, ostavljajući 100 ml vode za tjesteninu.
- Dok se tjestenina kuha, zagrij ulje u tavi. Luk sitno nasjeckaj, pa prži 3-4 minute. Nasjeckaj kestene i odvoji listove timijana.
- U tavu stavi slaninu i prži 5 minuta, pa protisni unutra češnjak i dodaj kestene, grašak i pola timijana. Prži još 3-4 minute.
- Umiješaj vrhnje za kuhanje, pa tjesteninu i sačuvanu vodu. Probaj i začini po ukusu solju i paprom, a zatim ukrasi preostalim timijanom.