Recepti 27. listopada 2022.

Tjestenina s kestenima i hrskavom slaninom – obrok „na jesenski“

Moraš probati kesten u glavnom jelu! foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Da su slastice s kestenima mnogima omiljene, to nije neka novost. Ali ovu blagodat jeseni možemo iskoristiti i u glavnom jelu, pa uživati i u slanoj verziji kestena.

Ujesen željno očekujemo koje će nam novitete s kestenima ponuditi slastičarnice, šnjofkamo na kojem je uglu pečenjara s vrućim pečenim kestenima, a u svojoj kuhinji pokušavamo napraviti najbolji kesten pire. No, tek oni skloniji avanturama u kuhinji odvaže se kestene ubaciti u neko glavno, slano jelo. Možda ova tjestenina s kestenima i hrskavom slaninom promijeni tvoje mišljenje u vezi ovog jesenskog specijaliteta.

Možda ti se čini da je kesten u ulozi glavnog jela nešto što ipak nećeš isprobati, ali ako voliš kestene, nemoj previše razmišljati. Možda je najbolje probati ih u nekoj od varijanti koje nisu same po sebi neobične, pa ćeš lakše prihvatiti novost u obliku kestena. Upravo je zato dobro početi s tjesteninom – nju voliš bez obzira na sve, sigurni smo. Zato bi se i ova tjestenina s kestenima i hrskavom slaninom trebala naći na tvom stolu.

Najprije isprobaj sam(a) ovo jelo „na jesenski“, a kad doživiš sve njegove blagodati, sigurni smo da ćeš se usuditi i ponuditi ga gostima. Tako ćeš „zaraziti“ još veći broj ovako uklopljenim kestenima! No, možeš ih za ovo jelo pripremiti istovremeno kad i klasične pečene kestene, pa dio pojesti odmah, a dio iskoristiti za ovo jelo.

Kestene najbolje ispeci slijedeći ovaj postupak:

Možda vas zanima... Kesteni iz pećnice bit će najbolji ako ih ovako pripremiš Špajza

A onda na scenu stupa ostatak recepta!

Tjestenina s kestenima i hrskavom slaninom

Sastojci:

  • 300 g širokih rezanaca
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 luk
  • 200g gotovih pečenih kestena (možeš ih i kuhati, ali će postupak biti dugotrajniji zbog guljenja)
  • 5 grančica svježeg timijana
  • 100g pancete ili slanine narezane na kockice
  • 2 češnja češnjaka
  • 200 g smrznutog graška
  • 200 ml vrhnja za kuhanje ili slične zamjene

Priprema:

  1. Zakuhaj veliku posudu s vodom, a zatim kuhaj tjesteninu prema uputama na pakiranju dok ne postane al dente. Ocijedi, ostavljajući 100 ml vode za tjesteninu.
  2. Dok se tjestenina kuha, zagrij ulje u tavi. Luk sitno nasjeckaj, pa prži 3-4 minute. Nasjeckaj kestene i odvoji listove timijana.
  3. U tavu stavi slaninu i prži 5 minuta, pa protisni unutra češnjak i dodaj kestene, grašak i pola timijana. Prži još 3-4 minute.
  4. Umiješaj vrhnje za kuhanje, pa tjesteninu i sačuvanu vodu. Probaj i začini po ukusu solju i paprom, a zatim ukrasi preostalim timijanom.
kesten pire Možda vas zanima... Voliš kesten pire? Napravi ga kod kuće i uživaj! Recepti Brownies Možda vas zanima... Brownies s kestenom - miris čokolade i jeseni Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.