Recepti 05. listopada 2022.

Voliš kesten pire? Napravi svoj i uživaj u ovoj kremastoj poslastici

Omiljena jesenska slastica foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Baš kao u onim stihovima "Zamiriše kesten vrući, slutiš zimu lijepu..." veselimo se ovim plodovima hladnijeg dijela godine. Odmah nakon tek pečenog, mirisnog kestena, na popisu omiljenih slastica nam je - kesten pire.

Mnogima najdraži plodovi jeseni su zasigurno kesteni. Od prvih dana kad se pojave na tržnici, pa do kasno u zimu kad ih najčešće kupujemo kod kestenjara, ovi divni plodovi ne gube na popularnosti. Obožavamo ih jesti same, nereijetko se nađu u nekom receptu koji ne bismo na prvu povezali s kestenima, a kolači s kestenom visoko su na ljestvici favorita. No, verzija koji nas najviše podsjeća na djetinjstvo je - kesten pire. Kad tom još dodamo šlag... 

Često ćemo po kesten pire otići u slastičarnicu, tražiti gdje najbolji i tko ga najbolje priprema, a nekad bi jednostavno trebalo - potražiti recept i pokušati ga napraviti. Domaće su verzije kesten pirea daleko najbolje, a ključno je u cijeloj priči da ga ovako možemo jesti u neograničenim količinama! Osnovni je recept neočekivano jednostavan i nema razloga da ne probaš. Dodaj malo šlaga i uživaj u neodoljivoj slastici!

Sastojci:

  • 350 g kestena (pečenih i oguljenih)
  • 1 i pol šalica vode
  • 100 g šećera
  • vanilija ekstrakt ili sjemenke vanilije

 | Author: Shutterstock Domaći kesten pire foto: Shutterstock

Priprema:

  1. Ispeci kestene u pećnici na 200 stupnjeva oko 20 minuta. Prethodno im zareži znak "X" na kori.
  2. Oguli ih i stavi u tavu s vodom, šećerom i vanilijom. Kuhaj miješajući oko 25 minuta.
  3. Izmiksaj sve u blenderu i spremi u staklenku. Ili pojedi odmah, ali nemoj sve...

Uživaj!

Isprobaj sljedeće slastice s kestenima:

Možda vas zanima... Saznaj kako ispeći kestene u pećnici Recepti Možda vas zanima... Jesenski klasik od prhkog tijesta i kestena Kolumne Možda vas zanima... Sezonski brownies s tamnom čokoladom i kestenom Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.