Mnogima najdraži plodovi jeseni su zasigurno kesteni. Od prvih dana kad se pojave na tržnici, pa do kasno u zimu kad ih najčešće kupujemo kod kestenjara, ovi divni plodovi ne gube na popularnosti.
Obožavamo ih jesti same, nerijetko se nađu u nekom receptu koji ne bismo na prvu povezali s kestenima, a kolači s kestenom visoko su na ljestvici favorita. No verzija koji nas najviše podsjeća na djetinjstvo je - kesten pire. Kad tom još dodamo šlag...
Često ćemo po kesten pire otići u slastičarnicu, tražiti gdje najbolji i tko ga najbolje priprema, a nekad bi jednostavno trebalo - potražiti recept i pokušati ga napraviti. Domaće su verzije kesten pirea daleko najbolje, a ključno je u cijeloj priči da ga ovako možemo jesti u neograničenim količinama!
Osnovni je recept neočekivano jednostavan i nema razloga da ne probaš. Dodaj malo šlaga i uživaj u neodoljivoj slastici!
Domaći kesten pire
Sastojci:
- 350 g kestena (pečenih i oguljenih)
- 1 i pol šalica vode
- 100 g šećera
- vanilija ekstrakt ili sjemenke vanilije
Postupak:
- Ispeci kestene u pećnici na 200 stupnjeva oko 20 minuta. Prethodno im zareži znak "X" na kori.
- Oguli ih i stavi u tavu s vodom, šećerom i vanilijom. Kuhaj miješajući oko 25 minuta.
- Izmiksaj sve u blenderu i spremi u staklenku. Ili pojedi odmah, ali nemoj sve...
Isprobaj i ova jela (slana i slatka!) s kestenima: