Baš kao u stihovima "Zamiriše kesten vrući, slutiš zimu lijepu..." veselimo se ovim plodovima hladnijeg dijela godine. Odmah nakon tek pečenog, mirisnog kestena, na popisu omiljenih slastica nam je - kesten pire
Mnogima najdraži plodovi jeseni su zasigurnokesteni. Od prvih dana kad se pojave na tržnici, pa do kasno u zimu kad ih najčešće kupujemo kod kestenjara, ovi divni plodovi ne gube na popularnosti.
Obožavamo ih jesti same, nerijetko se nađu u nekom receptu koji ne bismo na prvu povezali s kestenima, a kolači s kestenom visoko su na ljestvici favorita. No verzija koji nas najviše podsjeća na djetinjstvo je - kesten pire. Kad tom još dodamo šlag...
Često ćemo po kesten pire otići u slastičarnicu, tražiti gdje najbolji i tko ga najbolje priprema, a nekad bi jednostavno trebalo - potražiti recept i pokušati ga napraviti. Domaće su verzije kesten pirea daleko najbolje, a ključno je u cijeloj priči da ga ovako možemo jesti u neograničenim količinama!
Osnovni je recept neočekivano jednostavan i nema razloga da ne probaš. Dodaj malo šlaga i uživaj u neodoljivoj slastici! Obično se kesten pire pravi od kuhanih kestena, no mi ti donosimo aromatičniju verziju od - pečenih kestena!
Domaći kesten pire
foto: Sandra Šimunović/PIXSELL
Ne gasi ekran dok kuham
Domaći kesten pire - od pečenih kestena
10 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Kesteni - pečeni i oguljeni
350
g
Voda
1,50
šalica
Šećer
100
g
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Postupak
Ispeci kestene u pećnici na 200 stupnjeva oko 20 minuta. Prethodno im zareži znak "X" na kori.
Oguli ih i stavi u tavu s vodom, šećerom i vanilijom. Kuhaj miješajući oko 25 minuta.
Izmiksaj sve u blenderu i spremi u staklenku. Ili pojedi odmah, ali nemoj sve...
Isprobaj i ova jela (slana i slatka!) s kestenima: