Fantastični domaći štrukli od blitve i sira

Matija Topolovec/Pixsell
Jedno od najpoznatijih i najukusnijih tradicionalnih hrvatskih jela su upravo štrukli
Vidi originalni članak

Štrukli su najpoznatije hrvatsko jelo u svijetu. Tajna dobre pripreme leži u tanko razvučenom tijestu koje se osim svježim sirom, može nadijevati jabukama, makom, ili, u našem slučaju, sa sirom i blitvom.

 

domaće je domaće Imamo recept! U 10 koraka do savršenih štrukli

 

palačinke Blitvačinke: Palačinke od blitve!

Tijesto:

  • 1000 g glatkog brašna
  • 1.50 male žlice soli
  • voda

Nadjev:

  • 1000 g blitve
  • 1 žlica soli
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • 2 žlice svinjske masti 
  • 1 jaje 
  • 1000 g svježeg kravljeg sira

 

Priprema:

  1. Pomiješajte brašno sa soli pa zamijesite tijesto s mlakom vodom. Dobro izradite tijesto da bude glatko i napravite dva hljepčića. Ostavite da odstoji 15 minuta.
  2. Listove blitve prelijte kipućom vodom, a ostatak prokuhajte u slanoj vodi.
  3. Pričekajte da se ohladi. Tijesto malo raširite na stolu i pouljite. Ostavite tako stajati još 20 minuta.
  4. U ohlađenu blitvu umiješajte domaći sir s vrhnjem i drugim sastojcima.
  5. Razvucite tijesto, ravnomjerno nadjenite, zamotajte i prerežite ga tako da dobijete štrukle.
  6. Složite u lim veličine 35x30 cm. Premažite ih s malo vrhnja i mlijeka. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C sat vremena.

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr