Recepti 5527 prikaza 04. veljače 2018.

Fantastični domaći štrukli od blitve i sira

Domaći-štrukli-od-blitve-i-sira
Matija Topolovec/Pixsell
Jedno od najpoznatijih i najukusnijih tradicionalnih hrvatskih jela su upravo štrukli

Štrukli su najpoznatije hrvatsko jelo u svijetu. Tajna dobre pripreme leži u tanko razvučenom tijestu koje se osim svježim sirom, može nadijevati jabukama, makom, ili, u našem slučaju, sa sirom i blitvom.

 

strukli andreja saic.jpg Možda vas zanima... Imamo recept! U 10 koraka do savršenih štrukli Recepti

 

Zelene rolice Možda vas zanima... Blitvačinke: Palačinke od blitve! Recepti

Tijesto:

  • 1000 g glatkog brašna
  • 1.50 male žlice soli
  • voda

Nadjev:

  • 1000 g blitve
  • 1 žlica soli
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • 2 žlice svinjske masti 
  • 1 jaje 
  • 1000 g svježeg kravljeg sira

 

Priprema:

  1. Pomiješajte brašno sa soli pa zamijesite tijesto s mlakom vodom. Dobro izradite tijesto da bude glatko i napravite dva hljepčića. Ostavite da odstoji 15 minuta.
  2. Listove blitve prelijte kipućom vodom, a ostatak prokuhajte u slanoj vodi.
  3. Pričekajte da se ohladi. Tijesto malo raširite na stolu i pouljite. Ostavite tako stajati još 20 minuta.
  4. U ohlađenu blitvu umiješajte domaći sir s vrhnjem i drugim sastojcima.
  5. Razvucite tijesto, ravnomjerno nadjenite, zamotajte i prerežite ga tako da dobijete štrukle.
  6. Složite u lim veličine 35x30 cm. Premažite ih s malo vrhnja i mlijeka. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C sat vremena.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.