Kuharica Andreja iz Kleti Kozjak iz Svetoga Križa Začretja kaže kako u receptu nema posebnih tajni. Ključni su domaći sastojci, puno ljubavi i vježbe kojom se postiže vještina manevriranja tijestom. Osim zapečenih štrukla u Kleti Kozjak su usavršili pripremu štruklove juhe te štrukla u medenici, tj. zapečenih s kiselim vrhnjem.
Za juhu koja se poslužuje kao predjelo štrukle se kuhaju, a voda sačuva za daljnju pripremu. Za to vrijeme u drugoj posudi na maslacu prži se luk, na to se dodaje malo oštrog brašna i mljevene crvene paprike koja daje lijepu aromu i boju. Zaprška se zalije vodom u kojoj su se kuhale štrukle te se začini solju, paprom i vegetom. Na kraju se dodaje vrhnje za kuhanje, a potom štrukle.
Kao što se u francuskoj kuhinji sir poslužuje za desert, tako se i u Zagorju na kraju jela najbolje zasladiti slanim štruklama sa sirom. Za one koji ne mogu bez slatkog štrukle se pripremaju i s višnjama te jabukama. No to je samo početak priče o tradicionalnim specijalitetima čija se priprema njeguje u idiličnom kraju.
- Za nadjev će vam trebati 1 kg svježega kravljeg sira, 2 dcl kiselog vrhnja, 3 jaja i malo soli.
- Pomiješajte sve sastojke za nadjev i dobro ih izmiješajte u posudi.
- Zamijesite tijesto od 75 dkg brašna, soli 2 dcl mlake vode, žlice masti ili 1 dcl ulja.
- Nakon što se tijesto “odmaralo” 45 minuta, razvaljajte ga, nauljite i ostavite 5 minuta.
- Tijesto dlanovima razvucite preko rubova stola, a višak odrežite.
- U hrpicama stavljajte pripremljeni nadjev uz rub razvučenog tijesta.
- Ravnomjerno rasporedite nadjev prstima preko razvučenog tijesta.
- Služeći se stolnjakom, zamotajte tijesto u dugačku rolu.
- Dlanovima označite veličinu štrukla i prerežite ih tanjurićem.
- Štrukle složite u nauljeni lim, namastite i pecite oko 25 minuta na 180°C.