Hrskave rotkvice – pravi vjesnici proljeća

Thinkstock
Rotkvice su zasigurno jedna od najhranjivijih vrsta korjenastog povrća. Ovo poznato proljetno povrće pripada obitelji kupusnjača, a u kineskoj kulturi, zajedno s kupusom i tofuom, smatra se vrlo zdravom i hranjivom namirnicom.
Vidi originalni članak

Poznata kineska poslovica kaže: „Ako jedete rotkvice i pijete topli čaj, ostavit ćete gladne doktore da prose na koljenima.“

bogatstvo okusa Proljetna salata s rotkvicama, pirom i kozjim sirom

 

Za oštri, ljutkasti okus rotkvica odgovorni su spojevi iz skupine izotiocijanata, a on može varirati od blago do izrazito ljutog.

salata Rotkvice sa začinskom soli i maslinovim uljem

 

Osim samog korijena, u kulinarstvu se mogu pripremati i mladi listovi rotkvica koji se često koriste u salatu, juhama ili se mogu kuhati kao i ostalo lisnato povrće.

 

Donosimo vam nekoliko jela s rotkvicama idealnih za otvaranje nove sezone rotkvica.

proljeće na tanjuru Brzo i jednostavno: Fattoush s rotkvicama

 

Rotkvice i krastavci u krumpirovoj salati

Salata od rotkvica

Rolade od haringe s rotkvicama

Proljetna salata s rotkvicama, pirom i kozjim sirom

Šarena povrtna salata

Fattoush s rotkvicama

 

 

 

 

 

 

 

Posjeti Gastro.hr