gastro postao
Rotkvice su zasigurno jedna od najhranjivijih vrsta korjenastog povrća. Ovo poznato proljetno povrće pripada obitelji kupusnjača, a u kineskoj kulturi, zajedno s kupusom i tofuom, smatra se vrlo zdravom i hranjivom namirnicom.
Poznata kineska poslovica kaže: „Ako jedete rotkvice i pijete topli čaj, ostavit ćete gladne doktore da prose na koljenima.“
Za oštri, ljutkasti okus rotkvica odgovorni su spojevi iz skupine izotiocijanata, a on može varirati od blago do izrazito ljutog.
Osim samog korijena, u kulinarstvu se mogu pripremati i mladi listovi rotkvica koji se često koriste u salatu, juhama ili se mogu kuhati kao i ostalo lisnato povrće.
Donosimo vam nekoliko jela s rotkvicama idealnih za otvaranje nove sezone rotkvica.
Rotkvice i krastavci u krumpirovoj salati
Salata od rotkvica
Rolade od haringe s rotkvicama
Proljetna salata s rotkvicama, pirom i kozjim sirom
Šarena povrtna salata
Fattoush s rotkvicama