Recepti 01. lipnja 2017.

Hrskave rotkvice – pravi vjesnici proljeća

Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Rotkvice su zasigurno jedna od najhranjivijih vrsta korjenastog povrća. Ovo poznato proljetno povrće pripada obitelji kupusnjača, a u kineskoj kulturi, zajedno s kupusom i tofuom, smatra se vrlo zdravom i hranjivom namirnicom.

Poznata kineska poslovica kaže: „Ako jedete rotkvice i pijete topli čaj, ostavit ćete gladne doktore da prose na koljenima.“

Možda vas zanima... Proljetna salata s rotkvicama, pirom i kozjim sirom Recepti

 

Za oštri, ljutkasti okus rotkvica odgovorni su spojevi iz skupine izotiocijanata, a on može varirati od blago do izrazito ljutog.

Rotkvice-sa-začinskom-soli Možda vas zanima... Rotkvice sa začinskom soli i maslinovim uljem Recepti

 

Osim samog korijena, u kulinarstvu se mogu pripremati i mladi listovi rotkvica koji se često koriste u salatu, juhama ili se mogu kuhati kao i ostalo lisnato povrće.

 | Author: Thinkstock Thinkstock

 

Donosimo vam nekoliko jela s rotkvicama idealnih za otvaranje nove sezone rotkvica.

Fattoush-s-rotkvicama Možda vas zanima... Brzo i jednostavno: Fattoush s rotkvicama Recepti

 

Rotkvice i krastavci u krumpirovoj salati

Salata od rotkvica

Rolade od haringe s rotkvicama

Proljetna salata s rotkvicama, pirom i kozjim sirom

Šarena povrtna salata

Fattoush s rotkvicama

 

 

 

 

 

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.