Brza i jednostavna priprema fattoush salate glavni su razlozi popularnosti ovog libanonskog jela i u zapadnim zemljama. Libanonska kuhinja naklonjena je vegetarijanskom načinu prehrane; zelenom i sezonskom povrću, začinima i biljnim uljima.
Fattoush ili tzv. seljačka salata, spoj je zelene paprike, rajčica, krastavca, mladog luka, zelenog lisnatog povrća i metvice. Recepti za ovo jelo variraju ovisno o dobu godine, pa se u fattoush dodaje i špinat, cvjetača, celer, rotkvice... Mi vam donosimo recept za fattoush salata s rotkvicama idealnu za početak proljeća.
Potrebno vam je:
Preljev:
- 300 ml maslinovog ulja
- 2 limuna
- 1 režanj češnjaka
- sol
- papar
Salata:
- 1 lepinja
- 8 rajčica
- 1/2 krastavca
- zelena paprika
- 8 rotkvica
- 1 ljutika
- 1 šaka rukole
- 1 zelena salata
- 1 šaka mente
Priprema:
- Pomiješajte sastojke za preljev ( od limuna iskoristite sok i koricu) u posudi i dobro umutite.
- Narežite povrće, usitnite lepinju i začinite preljevom.
- Višak preljeva čuvajte u hladnjaku do tjedan dana.