Jamiejeva pečena janjetina

Jamie Oliver za blagdane predlaže pečenje s krumpirima začinjenima češnjakom
Vidi originalni članak

Vrijeme pripreme: više od 180 min

Broj porcija: 10

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 567

Potrebno vam je

  • 8 režanj češnjak
  • ružmarin
  • 2500 g janjetina, mršava
  • 3 kom luk ,crveni
  • 1500 g krumpir, zreli
  • menta
  • 1 mala žlica šećer, smeđi (djelomično rafin.)
  • 3 žlica vinski ocat
  • 4 kriška slanina suha, masna
  • kelj lisnati
  • 1 žlica pšenično brašno, bijelo
  • 500 g grašak zeleni, u zrnu
  • 1 prstohvat sol
  • 1 prstohvat papar
  • 2 dl ulje maslinovo

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 170°C. U mužaru istucite četiri češnja češnjaka, pola ružmarina, prstohvat soli i papra te dodajte 1,5 dl maslinovog ulja. Izbockajte janjetinu i utrljajte marinadu. U zdjelu za pečenje stavite luk i janjetinu. Dodajte oko 50 ml vode, prekrijte alu-folijom i pecite oko tri sata.
  2. Potom je izvadite, maknite foliju i dodajte još 200 ml vode te pecite još sat vremena.
  3. Krumpire skuhajte i ubacite u lim s mesom. Dodajte ružmarin, češnjak, sol i papar. Pecite meso još sat i pol.
  4. Dvadeset minuta prije kraja usitnite metvicu sa šećerom, octom i žlicom kipuće vode.
  5. Ispržite slaninu, a kelj propirjajte. Pomiješajte brašno, vodu i tekućinu od pečenja. Pirjajte dok se ne reducira i procijedite.
  6. Prelijte preko krumpira i mesa te poslužite uz kuhani grašak.

Izvor Skuhatćute

Posjeti Gastro.hr