gastro postao
Jamie Oliver za blagdane predlaže pečenje s krumpirima začinjenima češnjakom
Vrijeme pripreme: više od 180 min
Broj porcija: 10
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 567
Potrebno vam je
- 8 režanj češnjak
- ružmarin
- 2500 g janjetina, mršava
- 3 kom luk ,crveni
- 1500 g krumpir, zreli
- menta
- 1 mala žlica šećer, smeđi (djelomično rafin.)
- 3 žlica vinski ocat
- 4 kriška slanina suha, masna
- kelj lisnati
- 1 žlica pšenično brašno, bijelo
- 500 g grašak zeleni, u zrnu
- 1 prstohvat sol
- 1 prstohvat papar
- 2 dl ulje maslinovo
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 170°C. U mužaru istucite četiri češnja češnjaka, pola ružmarina, prstohvat soli i papra te dodajte 1,5 dl maslinovog ulja. Izbockajte janjetinu i utrljajte marinadu. U zdjelu za pečenje stavite luk i janjetinu. Dodajte oko 50 ml vode, prekrijte alu-folijom i pecite oko tri sata.
- Potom je izvadite, maknite foliju i dodajte još 200 ml vode te pecite još sat vremena.
- Krumpire skuhajte i ubacite u lim s mesom. Dodajte ružmarin, češnjak, sol i papar. Pecite meso još sat i pol.
- Dvadeset minuta prije kraja usitnite metvicu sa šećerom, octom i žlicom kipuće vode.
- Ispržite slaninu, a kelj propirjajte. Pomiješajte brašno, vodu i tekućinu od pečenja. Pirjajte dok se ne reducira i procijedite.
- Prelijte preko krumpira i mesa te poslužite uz kuhani grašak.
Izvor Skuhatćute