Napravi anđeoski mekan kolač s bobičastim voćem

Shutterstock Anđeoski mekan kolač s bobičastim voćem
Pjenasti biskvit od bjelanjaka i šećera odlično se nadopunjava s kremastim šlagom i kiselkastim bobičastim voćem
Vidi originalni članak

Ljetne slastice trebale bi slaviti aromu sezonskog voća, ali i biti nešto lakše i nježnije od zimskih. Bobičasto voće poput borovnica, malina i ribiza trenutno je u sezoni pa je pravo vrijeme za pripremanje upravo takvih slastica.

Još kada ga spojimo s mekim i pahuljastim biskvitom od bjelanjaka i šećera dobit ćemo deliciju koja se naziva "angel cake". Ovaj kolač je najbolje peći u kalupu koji je u sredini šupalj, poput onog za kuglof, ali će poslužiti i običan okrugli kalup. 


Anđeoski kolač s bobičastim voćem

Sastojci:

  • 9 bjelanjaka
  • 300 g šećera
  • 135 g brašna
  • 1 žličica soka od limuna
  • 1/4 žličice soli
  • 250 g bobičastog voća po izboru
  • 200 ml mliječnog vrhnja za šlag

 

Koji ćeš izabrati? Što s viškom žumanjaka? Donosimo ti četiri slasna rješenja

 

Postupak:

  1. Najprije bjelanjke odvoji u jednu posudu i ostavi ih na sobnoj temperaturi oko pola sata. 
  2. Za to vrijeme rešetku u pećnici spusti na što niži položaj i pećnicu zagrij na 180 stupnjeva.
  3. U žumanjke dodaj limunov sok i sol te ih izradi mikserom dok ne počnu stvarati meke vrhove, odnosno ne postanu kompaktna smjesa. 
  4. Nastavi miješati bjelanjke i polako dodaj jednu po jednu žlicu šećera. Jednom kada umiješaš sav šećer, pomoću špatule umiješaj brašno. 
  5. Smjesu prebaci u okrugli kalup, a ako ostane zarobljen koji mjehurić zraka ukloni ga tako što ćeš kroz smjesu proći nožem. 
  6. Kolač peci dok površina ne postane lagano smeđa i suha na izgled, oko 35 do 40 minuta. Jednom kada je pečen, kolač odmah preokreni, ali ga ostavi u kalupu da se hladi jedan sat. 
  7. Dok se kolač hladi izradi vrhnje za šlag i operi bobičasto voće. Hladan kolač izvadi iz kalupa, a to ćeš najlakše napraviti tako da dugim nožem prođeš po stijenkama kalupa. 
  8. Kolač ukrasi mliječnim šlagom i bobičastim voćem samo s gornje strane i posluži hladan. 

Isprobaj i ove slastice s bobičastim voćem:

 

un mondo di sapori Sočan kolač s mascarponeom i bobičastim voćem + malo đumbira Smoothie od bobičastog voća i kokosa za osvježenje slatki gušti Bobičasto voće iskoristi za pripremu sočnih muffina praktičan izbor Brzinski umuti clafoutis s bobičastim voćem #uvijekgladna Tart s bobičastim voćem gotov je za tren!

 

Posjeti Gastro.hr