Sigurno smo da se i tebi dogodilo da nakon određenog recepta ostaneš s nekoliko žumanjaka 'viška'. Neki odmah traže način kako ih iskoristiti, drugi ih pohrane u hladnjak za kasniju uporabu, dok se treći ponekad okreću najvećem gastro grijehu - bacanju u otpad.
No, to je zadnje što bi trebala napraviti s obzirom na to da s njima možeš napraviti mnogo slasnih jela, a hranjive tvari i proteini koje sadrže odlični su za snižavanje tlaka, a pomažu i u smanjenju rizika probama s vidom te jačaju imunološki sustav.
Kako se to više ne bi ponovilo, donosimo ti četiri načina kako ih sljedećeg puta možeš iskoristiti. U slast!
Domaća majoneza
Ako si se ikad pitala kako napraviti majonezu kod kuće, svakako provjeri ovaj recept. Ova zdravija, ali jednako fina verzija upotpunit će tvoja jela, a samo nekoliko koraka potrebno je za njenu izradu.
Aioli umak
Ako si ljubitelj majoneze, ovaj umak također će ti se svidjeti, a ako ga do sad nisi ni probala - pravo je vrijeme. Jednostavni sastojci potrebni za njegovu pripremu možda se već i nalaze u tvojem hladnjaku!
Kurd od klementine i limuna
Autor ovog recepta celebrity je chef Jamie Oliver, a on će biti odličan kao lagani doručak ili nadjev za tortu ili tart. Ovo je recept za koji nisi ni znala da ga trebaš u životu!
Holandez umak
Još jedan recept Jamie Olivera jest i ovaj za pripremu Holandez (Hollandaise) umaka! U njemu ćeš saznati tajnu savršene pripreme i redovito ćeš mu se vraćati!